Rancangan Pemasaran untuk Francaisor Menjual Francais

Sekiranya anda mempunyai idea yang bagus untuk perniagaan kecil anda, anda boleh mempertimbangkan untuk melancarkan idea tersebut. Dengan francais, anda mendapat bayaran dari syarikat yang mengambil francais --- francaisi - ditambah dengan royalti berterusan dari penjualan pemegang francais yang membiayai pengurusan dan sokongan rangkaian francais anda. Untuk membangun jaringan francais, Anda harus mengembangkan rencana pemasaran yang mengidentifikasi pasar sasaran untuk program Anda dan menetapkan aktiviti pemasaran yang akan Anda gunakan untuk merekrut dan mengembangkan francaisi.

Produk

Tahap pertama dalam rancangan pemasaran anda adalah memilih produk anda - jenis francais yang akan ditawarkan. Menurut laman web sah Franchise-law.com, terdapat dua jenis francais asas: francais produk atau nama dagang dan francais format perniagaan. Nama produk atau nama francais bermaksud anda mempunyai hak atas nama tersebut dan melesenkannya kepada pemegang francais yang memperoleh hak untuk menggunakan nama tersebut. Dalam francais format perniagaan, anda melesenkan kaedah menjalankan perniagaan kepada pemegang francais dan memberikan sokongan berterusan dalam bentuk sokongan pemasaran, panduan operasi, latihan dan nasihat perniagaan lain.

Hasil

Rancangan pemasaran anda harus menetapkan pendapatan dan kos anda. Anda harus menetapkan anggaran untuk merekrut francaisi yang merangkumi iklan, pembangunan laman web dan kos penjualan lain. Dari segi pendapatan, francais produk atau nama dagang akan memberikan serangkaian pembayaran sekali dari setiap francaisi. Waralaba format perniagaan memberi anda bayaran awal ditambah royalti berterusan untuk penjualan mereka. Namun, dari royalti tersebut anda harus membiayai kos program sokongan francaisi yang sedang berjalan.

Lancarkan

Menurut Franchise Know How, penting untuk membina rangkaian anda dengan cepat. Kekuatan rangkaian francais berasal dari faedah pengiklanan dan pembelian sebagai kumpulan dan kekuatan penjenamaan dari nama francais yang tidak asing lagi. Faedah tersebut tidak akan dapat dilihat sehingga rangkaian berkembang. Oleh itu, rancangan pemasaran anda harus mengenal pasti prospek yang anda rasa anda boleh merekrut dengan cepat. Mereka mungkin bekas pekerja atau perniagaan lain yang menawarkan produk atau perkhidmatan yang melengkapi idea francais anda.

Rekrut

Rancangan pemasaran anda harus menetapkan bagaimana anda akan berkomunikasi dengan bakal francaisi. Anda boleh beriklan di majalah perdagangan yang ditujukan untuk syarikat di sektor pasar anda, atau di majalah yang mengkhususkan diri dalam peluang francais. Anda juga harus membuat laman web yang menerangkan faedah peluang francais anda. Dengan menawarkan panduan percuma atau bentuk nasihat lain mengenai peluang francais kepada pengunjung laman web, anda dapat mengambil nama dan maklumat hubungan untuk menindaklanjutinya.

Perunding

Sekiranya anda tidak mempunyai sumber daya untuk menjalankan program pemasaran anda sendiri untuk menarik francaisi, anda dapat menggunakan khidmat konsultasi yang mengkhususkan diri dalam pemasaran francais. Menurut National Franchise Associates Inc., perunding dapat memberikan sokongan berharga kepada perniagaan kecil pada tahun-tahun awal pengembangan francais dengan menjalankan aktiviti pemasaran yang kritis lebih cepat daripada operasi dalaman.