Bagaimana Saya Meningkatkan Kemahiran Mendengar Kepemimpinan?

Dalam kehidupan profesional dan peribadi, mendengar adalah kemahiran kritikal yang menentukan kepemimpinan. Tetapi ada dua jenis mendengar: mendengar apa yang dikatakan dan memahami secara aktif apa yang diperkatakan. Menurut Mind Tools, pendengaran aktif yang benar memerlukan tekad dan tumpuan. Dengan mempraktikkan teknik mendengar yang lebih berkesan, kepemimpinan menjadi lebih mudah kerana anda lebih memahami apa yang anda diberitahu dan bukannya tafsiran anda terhadap kata-kata penutur.

1

Fahami maksud mendengar. Jurnal Kerjaya mendefinisikan mendengar sebagai, "Mengetahui apa yang dikatakan dan dimaksudkan oleh orang lain, dan membuat orang merasa selesa bahawa mereka telah mengatakannya." Definisi ini bermaksud membiarkan orang bercakap tanpa gangguan, memahami frasa mungkin tidak benar-benar mencerminkan apa yang dikatakan dan tidak terlibat dalam gangguan sehingga penutur yakin bahawa penyampaiannya diterima dengan baik.

2

Kawal bahasa badan anda. Pada Jurnal Kerjaya, Melanie Vogel menyatakan bahawa anda harus menutup mulut ketika orang lain bercakap dengan anda, menjaga kontak mata, secara aktif mengambil nota, menahan gelisah dan cemberut dan memberikan penjelasan mengenai persetujuan atau ketidaksetujuan anda dengan pembicara. Tindakan ini akan mendorong penutur untuk bersikap lebih terbuka mengenai masalahnya dan akan memberi anda lebih banyak penghormatan sebagai pemimpin.

3

Berhentilah membuat kesimpulan. Lou Gerstner, mantan CEO IBM, mengatakan bahawa ketika datang ke IBM pada tahun 1993, dia menjadikannya keutamaan untuk tidak membuat kesimpulan. Dia menyatakan, "Untuk bulan pertama, saya mendengar, dan saya berusaha sangat keras untuk tidak membuat kesimpulan." Melompat ke kesimpulan adalah pengakuan kepada pembicara bahawa anda tidak mendengar inputnya tetapi akan membentuk pendapat berdasarkan andaian yang tidak berasas dan bukan fakta.

4

Kemukakan soalan dan parafrasekan input penutur. Business Week mengesyorkan agar anda mengemukakan soalan yang relevan dengan topik tersebut untuk memberitahu penceramah bahawa anda berminat dengan apa yang dia katakan dan untuk memberikan keseimbangan dalam hubungan. Soalan susulan juga menunjukkan bahawa anda sedang mendengar secara aktif serta memartabatkan apa yang disampaikan oleh penutur. Contohnya, jika penceramah prihatin dengan akaun baru, cukup ringkaskan keprihatinannya dan kemudian tanyakan apakah anda memahami perkara itu dengan jelas.