Cara Menyiarkan MP4 Dengan DJ Maya

Kongsi campuran DJ Maya dan mash-up anda dengan pendengar dalam talian, menggunakan alat siaran bawaan program. Terdapat dua cara untuk menyiarkan percampuran anda secara dalam talian dengan DJ Maya. Anda boleh memasukkan butiran pelayan stesen radio streaming anda ke DJ Maya atau menghasilkan stesen radio sementara langsung dari program ini. Anda tidak terhad untuk streaming fail MP3 dari perpustakaan anda; Sokongan MP4 DJ Maya membolehkan anda mencampurkan dan meluaskan MP4 juga.

1

Lancarkan DJ Maya dan cari fail MP4 yang ingin anda siarkan, menggunakan pohon fail di sebelah kiri tab Penyemak Imbas DJ Maya - program dilancarkan dengan Penyemak Imbas yang dipilih.

2

Seret dan lepaskan fail MP4 ke salah satu atau dek pencampuran program. Sekiranya dikehendaki, gunakan dek pencampuran yang dipilih untuk menyiapkan trek anda untuk disiarkan. Anda mungkin ingin menyesuaikan kesan trek atau titik petunjuk.

3

Klik pada tajuk "Broadcast" di bawah tab Broadcast program dan klik pada butang "Config" untuk melancarkan menu Broadcast Config.

4

Klik di dalam gelembung "MPEG (Shoutcast / Icecast2)". Pilih tahap kualiti output audio anda dari kotak menu drop-down "Bit-rate". Medan Encoder harus menunjukkan lokasi codec "Lame_enc.dll" di komputer anda, yang dipasang bersama dengan Virtual DJ. Klik pada butang "..." untuk menentukan jalan baru ke codec, jika jalan di medan Encoder tidak menunjukkannya.

5

Pilih pilihan "Siarkan dari Komputer Anda Sendiri", jika anda ingin menyiarkan MP4 ke pelayan sementara - maklumat pelayan akan dihasilkan setelah anda mula menyiarkan. Pilih "Siarkan ke Pelayan Radio" jika anda telah menyediakan pelayan tetap. Masukkan alamat IP pelayan tetap ke medan Pelayan dan nombor port ke medan Pelabuhan. Ketik kata laluan anda ke dalam medan Kata Laluan menu, dan isi Nama dan Genre, jika dikehendaki.

6

Klik "OK" untuk menyimpan tetapan anda dan tutup tab Broadcast Config. Klik pada butang "Mula Merakam" untuk mula menyiarkan audio anda, dan klik "Mainkan" di dek pencampuran tempat fail MP4 anda dimuat. Sebaik sahaja anda mula menyiarkan, anda dapat menemui butiran pelayan siaran di bawah tajuk berlabel, "Pelayan Siaran Berjalan."

7

Klik pada butang "Hentikan Rakaman" apabila anda ingin menamatkan siaran anda.