Tutorial mengenai Sfera Cahaya di Photoshop

Selain menyentuh gambar dan menyesuaikan penampilan gambar, Photoshop juga digunakan untuk membuat kesan khas untuk gambar pegun dan seni digital. Satu objek yang dapat dibuat sama ada sebagai kesan khas untuk menambah gambar yang ada atau sebagai komponen lukisan digital adalah sfera cahaya. Variasi mungkin kelihatan ajaib atau terbuat dari tenaga, tetapi konsep inti dari salah satu sfera ini adalah sfera terapung yang nampaknya tidak terbuat dari cahaya.

1

Buka gambar yang ingin anda tambahkan bola cahaya atau buat gambar baru. Buat lapisan baru dalam gambar, isi dengan warna hitam menggunakan alat "Paint Bucket".

2

Buat suar lensa pada lapisan menggunakan penapis "Lens Flare ...", terletak di pilihan "Render" pada menu Penapis. Tetingkap akan terbuka dan meminta anda memilih tetapan suar lensa anda; buat suar lensa 105mm, sesuaikan kecerahan sehingga suar utama sedikit lebih besar daripada yang anda mahukan sfera cahaya anda. Klik "OK" untuk menerapkan penapis ke lapisan gambar.

3

Letakkan suar lensa di tempat yang anda mahukan sfera cahaya muncul dalam gambar anda menggunakan alat "Pindahkan". Latar belakang lapisan hitam akan bergerak juga, memperlihatkan sebahagian gambar di bawahnya.

4

Klik butang "Tambah Topeng Lapisan" di bahagian bawah palet "Lapisan"; ini adalah butang yang muncul sebagai bulatan putih pada latar belakang kelabu. Tetapkan warna latar depan aktif anda menjadi hitam dan warna latar aktif menjadi putih jika anda belum membuat topeng lapisan anda dengan betul.

5

Pilih alat "Gradient" dengan mengklik kanan alat "Paint Bucket" dan pilih pilihan gradien dari menu yang muncul. Klik butang "Radial Gradient" yang muncul sebagai lingkaran putih pada latar belakang hitam di palet tetapan alat dan klik kotak centang di sebelah pilihan "Balik" untuk memilihnya.

6

Klik bahagian tengah suar lensa pada gambar anda, tahan butang tetikus ke bawah dan seret penunjuk ke tepi suar. Lepaskan butang untuk membuat kecerunan pada lapisan. Kerana anda membuat topeng lapisan, bahagian putih dari kecerunan anda akan menunjukkan bahagian lapisan yang harus tetap kelihatan dan bahagian hitam akan menunjukkan bahagian yang harus disembunyikan; hanya suar lensa yang anda buat boleh kekal di lapisan.

7

Tukar mod campuran lapisan dari "Normal" menjadi "Hard Light" dengan memilih pilihan terakhir dari menu lungsur di bahagian atas palet "Lapisan". Ini akan mengubah penampilan cahaya lensa anda sehingga kelihatan seperti cahaya yang kuat.

8

Pilih pilihan "Penapis Foto ..." yang terletak di bawah senarai "Penyesuaian" pada menu Gambar. Pilih "Penapis Pemanasan (81)" untuk memberi cahaya bola sedikit warna oren, "Penapis Penyejuk (82)" untuk memberikan warna biru sedikit atau warna lain dari menu drop-down untuk menyesuaikan warna sfera cahaya . Kurangkan tetapan "Density" penapis menjadi kira-kira 10, kemudian klik "OK" untuk menerapkan perubahan.

9

Klik kanan lapisan di palet "Layers" dan pilih "Blending Options ..." dari menu yang muncul. Klik pilihan "Inner Glow" untuk memilihnya, sesuaikan tetapannya untuk mengurangkan kelegapan hingga 50 peratus dan untuk menyesuaikan ukuran sehingga menghasilkan cahaya lembut di pinggir sfera cahaya anda. Klik "OK" untuk menerapkan tetapan.

10

Ratakan gambar atau buat lapisan lain mengikut keperluan. Sfera cahaya tambahan dapat dibuat dalam gambar sesuai kebutuhan, meskipun harus diletakkan pada lapisan terpisah untuk memastikan cahaya setiap bola diukur dengan tepat.