Adakah Pencetak Tanpa Wayar Berfungsi Dengan Kad Udara?

Peranti AirCard membolehkan anda menggunakan perkhidmatan Internet tanpa wayar pembawa telefon bimbit anda pada komputer riba dan komputer meja. Dengan AirCard, pengkomputeran anda tidak lagi terbatas pada meja atau pejabat, memberikan anda akses ke Internet di mana sahaja anda mempunyai perkhidmatan selular sambil membebaskan pejabat anda dari kabel rangkaian. Walaupun senang, penggunaan peranti AirCard dapat membatasi bagaimana komputer anda menyambung ke rangkaian dan pencetak tanpa wayar pejabat anda.

Menyambung ke Pencetak Tanpa Wayar

Pencetak tanpa wayar mesti disambungkan ke penghala wayarles pejabat anda untuk mengakses rangkaian tanpa wayar. Setelah disambungkan ke rangkaian tanpa wayar, komputer mana pun yang mempunyai akses ke pencetak anda, yang ditetapkan dengan memasang pemacu cetak yang sesuai dan diberi akses oleh pentadbir rangkaian, dapat mengirim dokumen ke pencetak untuk diproses secara nirkabel. Sangat mustahak bagi setiap komputer yang berusaha mengakses pencetak agar dapat mengakses rangkaian tanpa wayar.

Penghala AirCard

Sama seperti penghala Internet wayarles standard anda menyambung ke sambungan Internet anda dan menghantar data ke dan dari komputer yang diaktifkan, penghala AirCard menghantar isyarat Internet dari pembawa mudah alih anda ke komputer dan pencetak lain di rangkaian anda. Menggunakan penghala AirCard akan menghubungkan pencetak dan komputer anda di rangkaian tanpa wayar yang sama, sambil menggunakan perkhidmatan Internet penyedia mudah alih anda. Banyak penghala AirCard adalah penyedia khusus; berjumpa dengan penyedia Internet mudah alih anda untuk mendapatkan cadangan mengenai router AirCard yang disokong yang sesuai dengan perkhidmatan anda.

Kad Gabungan

Beberapa penyedia selular menawarkan kad udara gabungan yang membolehkan komputer menarik isyarat Internet dari AirCard sambil juga menyambung ke rangkaian wayarles tempatan untuk mengakses ciri rangkaian seperti perkongsian fail dan pencetak rangkaian. Ini mungkin pilihan yang sesuai untuk ruang pejabat bersama yang tidak menyediakan akses Internet tetapi menyediakan akses ke pencetak tanpa wayar.

Sambungan Fizikal

Walaupun secara fizikal menyambung ke pencetak tidak menggunakan fungsi tanpa wayar pencetak anda, banyak pencetak tanpa wayar dapat mencetak dari komputer yang disambungkan ke rangkaian tanpa wayar yang sama atau melalui sambungan pencetak fizikal, seperti kabel pencetak USB atau siri. Muat turun dan pasang pemacu pencetak dari laman web pengeluar sebelum menyambung ke pencetak.