Apakah Cabaran & Tanggungjawab Perakaunan Pengurusan?

Perakaunan pengurusan adalah fungsi perniagaan dalaman yang mengesan kos dalaman untuk tujuan membuat keputusan. Syarikat pembuatan dan pengeluaran sering menggunakan perakaunan pengurusan untuk memperuntukkan kos pengeluaran untuk setiap barang atau perkhidmatan yang dihasilkan oleh syarikat. Perakaunan pengurusan dapat menghadapi pelbagai cabaran dan memikul beberapa tanggungjawab dalam perniagaan kecil.

Fakta

Cabaran perakaunan pengurusan biasanya melibatkan pengumpulan, pencatatan dan pelaporan maklumat kewangan dari beberapa bahagian atau jabatan. Kaedah peruntukan kos memerlukan maklumat untuk bahan langsung, buruh pengeluaran dan overhead pembuatan. Maklumat ini diperlukan untuk pelbagai jabatan pengeluaran. Akauntan pengurusan bertanggungjawab untuk mengkaji maklumat ini untuk memastikan hanya kos pengeluaran yang diperuntukkan untuk barang dan perkhidmatan. Termasuk kos bukan pengeluaran boleh memesongkan kos produk individu.

ciri-ciri

Penganggaran adalah satu lagi alat penting dalam perakaunan pengurusan. Perniagaan kecil sering menggunakan anggaran untuk merancang perbelanjaan masa depan untuk operasi. Pemilik biasanya melakukan proses perancangan anggaran setiap tahun. Ini menimbulkan cabaran bagi akauntan pengurusan untuk mengkaji semula maklumat kewangan sejarah untuk menyediakan anggaran yang tepat untuk tahun perniagaan berikutnya. Belanjawan memastikan bahawa pemilik dan pengurus bertindak secara bertanggungjawab semasa membelanjakan wang untuk meningkatkan operasi.

Tempoh masa

Perakaunan pengurusan tidak bergantung pada tempoh perakaunan individu semasa merekod maklumat kewangan. Ini adalah proses perakaunan berterusan yang mesti dikendalikan dengan betul oleh pemilik dan pekerja. Maklumat kewangan harus dipisahkan dengan teliti untuk memastikan bahawa hanya maklumat tepat pada masanya, sah dan relevan disertakan dalam laporan pengurusan. Proses ini boleh melibatkan pembentukan polisi perakaunan pengurusan dalaman yang mesti diikuti oleh pekerja semasa melaporkan maklumat kepada pemiliknya.

Pertimbangan

Pemilik harus mempertimbangkan untuk melaksanakan perisian teknologi perniagaan sebagai sebahagian daripada proses perakaunan pengurusan. Perisian khusus menangkap transaksi kewangan secara elektronik dan menghantarnya kepada individu yang bertanggungjawab untuk mentafsirkan maklumat. Pemilik juga dapat membuat laporan kewangan sehingga perisian membuat laporan kewangan secara automatik. Menggunakan perisian perniagaan dapat memendekkan jumlah masa yang dihabiskan untuk menyiapkan laporan kewangan. Walau bagaimanapun, ia memaksa akauntan pengurusan bertanggungjawab untuk menyemak maklumat untuk memastikan ketepatannya.

Wawasan Ahli

Firma perakaunan awam dan akauntan profesional menawarkan kepada pemilik perniagaan kecil beberapa sumber penting ketika membuat proses perakaunan pengurusan. Akauntan profesional dapat menggariskan cabaran perakaunan pengurusan khusus untuk syarikat. Akauntan ini juga dapat bekerjasama dengan pemilik untuk membuat tanggungjawab khusus yang harus dipatuhi oleh akauntan pengurusan. Nasihat profesional ini memastikan bahawa pemilik menangkap semua maklumat kewangan yang diperlukan untuk keputusan masa depan.