Manfaat ketara untuk Program Kesetiaan Pelanggan

Syarikat menggunakan program kesetiaan pelanggan atau frekuensi untuk mengembangkan dan meningkatkan hubungan dengan pelanggan teras. Mereka biasanya memerlukan pembangunan infrastruktur teknologi untuk mengumpulkan, menyimpan dan menganalisis data pelanggan. Ini adalah cabaran biasa bagi perniagaan kecil; namun, keuntungan nyata dan keuntungan yang diperoleh dapat membenarkan pelaburan tersebut.

pelanggan baru

Program kesetiaan adalah keuntungan yang dapat dipasarkan yang dapat Anda gunakan untuk menarik pelanggan baru. Pasar telah dipenuhi dengan tawaran dan kupon, dan pelanggan semakin mencari insentif. Program kesetiaan memberikan insentif kepada pelanggan untuk membeli barang yang mereka perlukan. Dengan program kesetiaan atau ganjaran yang berkesan, anda dapat menarik pelanggan baru yang berminat dengan tawaran. Syarikat sering menghantar permohonan ahli melalui surat atau meminta pelawat kali pertama mendaftar.

Pembelian Lebih Besar

Program kesetiaan dapat mendorong pelanggan membeli produk dengan harga lebih tinggi atau dalam jumlah yang lebih besar daripada yang mereka harapkan. Ideanya ialah mereka mendapat ganjaran kerana membelanjakan lebih banyak wang, jadi pelanggan yang mempertimbangkan dua produk dengan harga yang berbeza dapat membeli penyelesaian kelas atas kerana dia menjimatkan beberapa dolar atau memperoleh mata untuk pembelian di masa depan. Pada hakikatnya, ganjaran memproyeksikan imej dengan nilai yang lebih baik untuk pembelian yang lebih besar.

Isipadu Lebih Banyak

Pelanggan juga boleh membeli dalam jumlah yang lebih lama dari masa ke masa dengan program kesetiaan. Semasa pelanggan membeli, mereka memperoleh lebih banyak mata atau ganjaran. Apabila pelanggan mempunyai ganjaran untuk digunakan, dia harus mengunjungi kedai atau laman web anda untuk menggunakannya. Ini boleh memikat pembeli untuk membeli barang yang tidak akan dibelinya tanpa hadiah. Tambahan, apabila anda mendapatkan pelanggan kembali ke kedai, kemungkinan besar mereka akan membeli lebih banyak.

Kos Pemasaran Lebih Rendah

Program kesetiaan yang dikendalikan dengan baik juga menawarkan kos pemasaran yang lebih efisien dalam beberapa kes. Mempertahankan pelanggan biasanya jauh lebih murah daripada membelanjakan dolar iklan untuk menarik pelanggan baru. Program kesetiaan memberikan insentif kepada pelanggan untuk tetap bertahan dan tetap setia. Oleh itu, sebarang pelaburan dalam pengiklanan dapat difokuskan pada menarik pelanggan baru, kemudian membawa kepada peluang untuk mengembangkan hubungan dengan lebih banyak pelanggan. Dari mulut ke mulut juga dapat dilakukan apabila pelanggan menyukai program kesetiaan anda dan memberitahu orang lain mengenainya.