Cara Membuat Kontrak Kerja untuk Perniagaan Dengan Rakan

Melakukan perniagaan dengan rakan sepertinya usaha yang ideal. Lagipun, anda saling mengenali dan mempunyai rasa saling percaya. Walau bagaimanapun, realiti menjalankan perniagaan kecil atau bahkan mengusahakan projek jangka pendek kadang-kadang boleh menguji persahabatan yang paling dekat. Untuk mengelakkan merosakkan persahabatan atau perniagaan anda, buat kontrak yang menggariskan harapan, hak dan tanggungjawab untuk kedua-dua belah pihak.

Membangunkan Rancangan Perniagaan

Sekiranya anda dan rakan anda melancarkan usaha perniagaan sepenuhnya, tulislah rancangan perniagaan yang komprehensif terlebih dahulu. Ini akan membantu anda membincangkan dan menilai aspek-aspek penting dalam pengembangan perniagaan, pengurusan, pembiayaan dan penggantian sebelum anda terlalu banyak melabur. Jangan biarkan persahabatan menghalangi membuat keputusan perniagaan yang baik. Contohnya, jika anda berdua tahu bahawa rakan itu adalah penjana idea yang hebat tetapi penangguhan kronik, nyatakan perkara itu dalam rancangan semasa anda memberikan tugas dan tanggungjawab. Tentukan peranan yang akan dimainkan oleh anda masing-masing dalam bagaimana perniagaan ini dilancarkan dan dikendalikan dan langkah-langkah yang perlu diambil sekiranya salah seorang daripada anda mahu atau jika anda mempunyai perselisihan besar.

Pilih Status Pemerbadanan

Bentuk perkongsian perniagaan melalui pejabat pelesenan perniagaan tempatan anda. Ini secara rasmi menjalin perkongsian anda dan menjadikannya lebih senang seperti perniagaan seperti rakan. Kepemilikan tunggal dan perkongsian tidak mempunyai perlindungan kewangan dan undang-undang yang sama dengan perniagaan gabungan, yang bermaksud anda dan rakan anda akan bertanggungjawab secara peribadi untuk kewangan perniagaan. Ini memerlukan kepercayaan yang besar, jadi jangan biarkan perasaan peribadi mempengaruhi bagaimana anda menguruskan kewangan perniagaan. Pertimbangkan untuk menggunakan pihak ketiga yang netral untuk menangani pengawasan perjanjian kewangan sehingga mereka tidak melewati batas dari perniagaan ke peribadi dan mempengaruhi persahabatan anda.

Jadi realistik

Bercakap secara terbuka mengenai kemungkinan masalah yang boleh memberi kesan negatif kepada persahabatan anda. Contohnya, jika kewangan ketat dan waktu kerja panjang, anda tidak perlu bercuti. Sekiranya kereta anda ada di kedai, pertimbangkan sama ada baiknya menggunakan kereta syarikat untuk urusan peribadi. Kebencian boleh merosakkan perniagaan dan persahabatan anda, jadi bincangkan potensi "topik hangat" sambil menulis kontrak untuk menyatakan harapan bersama.

Tulis Kontrak Kerja

Tentukan peranan tertentu yang akan anda mainkan dalam perniagaan. Sekiranya salah satu pihak merasakan beban kerja tidak setara, ia boleh merenggangkan persahabatan. Rancang seperti apa hari kerja biasa dan siapa yang akan bertanggungjawab untuk tugas mana. Sekiranya anda masing-masing menyumbang wang tunai, peralatan atau barang ketara lain untuk perniagaan, dokumentasikan ini supaya perselisihan faham atau salah faham tidak merosakkan hubungan anda. Kontrak tersebut harus menjelaskan bagaimana anda masing-masing akan dibayar dan berapa banyak pendapatan anda akan masuk ke dalam perniagaan.

Notari atau Dapatkan Input Undang-undang

Bawa draf kontrak anda ke notaris untuk pengakuan rasmi, kemudian jalankan melalui peguam yang pakar dalam undang-undang kontrak perniagaan - lebih baik seseorang yang tidak mempunyai hubungan sebelumnya dengan anda atau rakan anda. Peguam dapat mengenal pasti masalah yang berpotensi dalam draf dan membuat kontrak yang mengikat secara undang-undang yang mempunyai lebih banyak petunjuk daripada dokumen notari.

Kekalkan Hubungan Anda

Komited untuk menjaga hubungan persahabatan dan perniagaan anda. Elakkan bercakap perniagaan ketika anda melakukan sesuatu bersama sebagai rakan. Jangan membincangkan masalah perniagaan dengan rakan bersama. Bersetuju untuk bersikap jujur ​​dan terdepan jika timbul masalah, dan komited untuk memiliki orang tengah yang netral membantu anda mengatasi cabaran perniagaan yang dapat mengancam persahabatan anda.