Apa yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Mendapat Internet Berkelajuan Tinggi

Menukar syarikat atau pejabat rumah anda ke Internet berkelajuan tinggi akan memberikan anda sambungan yang selalu aktif di semua komputer anda, tanpa kelewatan sambungan dial-up. Sebagai tambahan kepada peningkatan kelajuan, sambungan Internet berkelajuan tinggi mempunyai beberapa ciri yang berbeza dari sambungan tradisional. Anda perlu memilih jenis sambungan dan rancangan perkhidmatan terbaik untuk keperluan anda, dan anda mungkin perlu membeli beberapa perkakasan untuk memulakan.

Jenis-Jenis

Internet berkelajuan tinggi terdapat dalam beberapa jenis. Dua yang paling biasa adalah DSL dan kabel. DSL menggunakan talian telefon biasa dengan modem untuk menghantar isyarat kelajuan yang lebih tinggi daripada dial-up. Modem kabel menggunakan kabel sepaksi, biasanya digunakan dalam sambungan TV. Dari segi penggunaan sehari-hari, kedua-dua jenis berfungsi sama. Mana yang akan lebih baik untuk anda bergantung pada kos dan pakej yang ditawarkan oleh penyedia di kawasan anda dan pendawaian bangunan anda yang ada.

Kelajuan dan Data

Penyedia kabel dan DSL menjual banyak pakej dengan kelajuan yang berbeza. Untuk memilih berapa banyak kelajuan yang anda perlukan, pertimbangkan kegunaan anda. Aktiviti seperti streaming video dan memuat naik fail besar akan berfungsi lebih baik dengan kelajuan yang lebih tinggi, sementara e-mel dan melayari Web tidak akan melihat banyak perbezaan. Semua komputer yang anda sambungkan akan berkongsi kelajuan sambungan, jadi jika anda merancang untuk mempunyai rangkaian yang besar, anda memerlukan kelajuan yang lebih tinggi untuk mengelakkan kesesakan. Beberapa pembekal juga mempunyai had jumlah data yang dapat anda gunakan dalam sebulan. Dalam banyak kes, melanggan rancangan peringkat perniagaan akan menghilangkan had data ini.

Modem

Kedua-dua kabel dan DSL memerlukan modem. Anda boleh memilih untuk menyewa modem dari penyedia perkhidmatan dengan bayaran bulanan, atau membeli sendiri dari kedai elektronik. Sekiranya anda ingin membeli modem, periksa dahulu senarai model yang diluluskan oleh penyedia anda; hanya jenis modem tertentu yang berfungsi dengan perkhidmatan di kawasan anda.

Sambungan

Sebilangan besar modem kabel dan DSL hanya menyambung ke komputer tunggal melalui kabel Ethernet. Untuk melampirkan beberapa komputer, anda memerlukan penghala. Penghala menyambung ke modem di satu hujung dan ke beberapa komputer di hujung yang lain. Penghala tanpa wayar juga menyokong menghubungkan komputer dan peranti mudah alih melalui Wi-Fi. Beberapa modem, yang disebut gateway, mempunyai router yang terpasang di dalamnya.

Keselamatan

Kerana Internet berkelajuan tinggi membuat anda sentiasa tersambung, komputer juga membahayakan bahaya dalam talian. Pengguna luaran boleh meretas sambungan terbuka dan mencuri data, atau merosakkan komputer anda. Menambah firewall akan menghentikan kebanyakan serangan tersebut. Semua router merangkumi teknologi firewall asas, atau anda boleh membeli firewall khusus untuk melindungi rangkaian yang lebih besar. Anda juga boleh memasang firewall perisian di komputer anda untuk kawalan yang lebih terperinci mengenai program mana yang dapat disambungkan ke Internet.