Adakah Kartrij Tinta Isi Ulang Buruk untuk Pencetak?

Harga dakwat ganti boleh merangkumi peratusan yang lebih besar dari jumlah kos pemilikan pencetak inkjet daripada pelaburan anda dalam perkakasan itu sendiri. Sekiranya anda membeli peranti inkjet yang tidak mahal untuk pejabat anda, anda mungkin menjimatkan kos yang terdapat dalam kartrij dakwat yang diisi semula sebagai penawar yang menarik bagi tanda harga jangka panjang yang melekat pada barang habis pakai. Untuk penjimatan yang lebih besar, anda boleh mempertimbangkan untuk membeli alat pengisian semula dan melakukan proses itu sendiri. Pilihan ini dapat mengurangkan kos atau, dalam beberapa keadaan, menjejaskan kualiti output.

Kualiti Keluaran

Pengilang pencetak membuat formula dakwat khusus yang sesuai dengan reka bentuk perkakasan pencetak mereka. Oleh kerana peranti inkjet menggunakan salah satu daripada dua jenis kepala cetak - termal atau mikro-piezo - dan reka bentuk ini berbeza dengan sifat tinta yang mereka perlukan, penggantian dakwat menawarkan prospek padanan yang kompleks antara perkakasan dan kimia. Sekiranya alat pengisian semula atau servis yang anda pilih menyediakan tinta yang tidak berfungsi dengan baik di perkakasan anda, cetakan anda mungkin menunjukkan warna kusam, pengurangan ketumpatan dakwat atau peningkatan penyerapan ke dalam kertas.

Kehidupan Cetak

Sekiranya cetakan inkjet anda mesti bertahan dari masa ke masa sebagai output berkualiti arkib, anda mungkin mendapati kartrij mengisi ulang masa. Keupayaan anda untuk meramalkan ketahanan pudar dan sifat ketahanan lain dari halaman yang anda cetak bergantung pada penggunaan tinta dengan janji pengeluar mengenai kelakuan mereka di atas kertas. Alat pengisian semula dan perkhidmatan mungkin tidak menawarkan kekekalan yang sama dengan peralatan asal pengeluar. Anda boleh melakukan ujian penuaan ad hoc anda sendiri dengan mencetak fail yang sama menggunakan dakwat pengeluar dan isi semula, dan mendedahkan kedua-duanya kepada sumber cahaya yang setara.

Kebocoran

Bergantung pada reka bentuk kartrij dakwat dan jumlah pembongkaran yang diperlukan untuk mengisinya semula, bahan habis pakai anda yang dihasilkan semula mungkin menghasilkan produk sampingan yang tidak diingini di dalam pencetak anda: kebocoran yang muncul dari bukaan yang mesti anda buka untuk memasukkan dakwat segar ke dalam ruang kartrij. Proses pengisian semula mempunyai prospek tangan yang tidak kemas, pakaian yang hancur dan desktop yang berwarna, tetapi dakwat yang merayap ke celah pencetak anda sendiri boleh menjejaskan kemampuannya untuk mencetak. Kepala cetak yang tercemar dapat menyeret permukaan permukaan output anda dan menyebabkan keretakan.

Cip Ink-Life

Beberapa reka bentuk pencetak menggunakan mikrocip yang memantau tahap dakwat dan isyarat apabila kartrij kering. Sebilangan besar operasi pengisian semula tidak dapat menetapkan semula mekanisme ini, membiarkan anda menggunakan bahan habis pakai yang mungkin berfungsi dengan baik di pencetak tetapi tidak mendaftarkan tahap dakwatnya. Akibatnya, anda mungkin mengalami kesukaran untuk menentukan masa mengisi semula kartrij anda. Melainkan jika anda menggunakan pencetak anda untuk output projek rutin dan dokumen dalaman, anda mungkin mendapati gabungan kekacauan, kualiti cetakan dan pemantauan status isi ulang melebihi penjimatan kos berpotensi yang dapat anda lihat dari tangki dakwat yang digunakan semula.