Negatif Segmentasi

Segmentasi melibatkan memusatkan usaha pemasaran anda pada kumpulan populasi yang sama-sama berminat dengan produk anda dan mungkin menguntungkan syarikat anda. Banyak pemilik perniagaan menggunakan teknik ini untuk membuat kempen pemasaran yang fokus dan berkesan; bagaimanapun, segmentasi boleh menjadi sukar, dan ada kemungkinan penurunan.

Sasaran yang Salah

Penyelidikan pasaran adalah disiplin yang kompleks, dan bahkan para pakar dapat salah. Sekiranya anda menyasarkan segmen yang tidak menguntungkan, perniagaan anda tidak akan mencapai kejayaan kewangan. Begitu juga, jika anda menargetkan segmen yang tidak menjadikan produk anda menarik, kempen anda akan gagal. Penyelidikan dan analisis yang menyeluruh dapat mengurangkan kemungkinan kegagalan, tetapi beberapa tahap risiko selalu ada.

Terlalu Sempit atau Terlalu Lebar

Sekiranya segmen yang anda sasarkan terlalu sempit, anda mengehadkan potensi pendapatan anda. Sebagai contoh, jika perniagaan menargetkan kumpulan yang terlalu kecil untuk memberikan pendapatan yang mencukupi, perniagaan tidak akan menjadi kejayaan kewangan tidak kira seberapa berjaya usaha pemasarannya. Ada kemungkinan kempen gagal kerana segmen sasaran terlalu luas. Sebagai contoh, perniagaan mungkin mensasarkan semua golongan berpendapatan tinggi tanpa menyedari bahawa orang bujang umumnya tidak berminat dengan produknya. Hasilnya, perniagaan itu membazirkan iklan wang kepada orang yang tidak akan pernah menjadi sumber pendapatan. Keuntungan mungkin meningkat dalam kes ini jika perniagaan tertumpu pada segmen yang lebih sempit, seperti golongan berpendapatan tinggi yang sudah berkahwin.

Kekurangan maklumat

Segmentasi memerlukan pengetahuan khusus mengenai segmen sasaran, yang mungkin tidak tersedia dalam beberapa kes. Segmen yang anda sasarkan mesti dapat diakses, dapat dikenal pasti dan dapat diukur, mencatat buku "Pemasaran." Boleh diakses bermaksud anda dapat menjangkau orang dengan bentuk iklan yang anda mampu. Beberapa segmen penduduk tersebar luas, misalnya, yang bermaksud menjangkau semua orang memerlukan kempen yang merangkumi wilayah yang cukup besar. Dikenalpasti bermaksud anda mempunyai akses ke data, seperti tabiat penggunaan tempat atau media, yang membolehkan anda memisahkan kumpulan itu dari kumpulannya. Diukur bermaksud anda mempunyai beberapa cara, seperti tinjauan, untuk mengkaji bagaimana segmen itu benar-benar melihat produk atau perkhidmatan anda. Sekiranya anda tidak mempunyai kategori maklumat ini, segmentasi tidak mungkin menjadi pendekatan yang berkesan untuk perniagaan anda.

Perbelanjaan

Penyelidikan pasaran adalah mahal. Tinjauan, kumpulan fokus dan analisis statistik biasanya memerlukan perunding pakar. Dalam beberapa kes, pendekatan yang lebih menjimatkan adalah memilih pemasaran massal. Daripada membelanjakan wang untuk penyelidikan pasaran, sebuah syarikat mungkin membiayai satu-satu kampanye untuk semua ukuran, mengetahui iklan dengan daya tarik yang luas pasti menjangkau beberapa anggota segmen yang menguntungkan.