Cara Berurusan dengan Orang Drama di Tempat Kerja

Setiap persekitaran kerja dengan kakitangan yang lebih besar daripada satu pasti mempunyai beberapa perbezaan interpersonal. Oleh kerana setiap kakitangan bertambah besar dan menjadi lebih selesa antara satu sama lain, mereka pasti akan mula menginjak jari kaki satu sama lain. Ini sangat meningkat dengan kehadiran seseorang yang dramatik di tempat kerja, sama ada pekerja sementara atau atasan yang baru. Berurusan dengan orang-orang ini dengan cara yang mencerminkan diri anda secara positif dan mewujudkan persekitaran kerja yang positif adalah salah satu kemahiran terpenting yang dapat dikuasai oleh pekerja.

Personaliti Tempat Kerja

Spektrum keperibadian di tempat kerja cenderung terbahagi kepada dua jenis keseluruhan. Jenis pertama adalah mereka yang tidak cukup terlibat atau pada tahap yang cukup tinggi. Bahagian ini merangkumi mereka yang malas, tidak hadir sepenuhnya atau antisosial. Jenis kedua berayun ke arah yang berlawanan, menjadi terlalu terlibat atau terlibat dengan cara yang salah. Masalah-masalah ini merangkumi pekerja yang lapar, sukar, mencabar dan dramatik. Mengenal pasti kecenderungan seseorang di tempat kerja adalah bahagian penting dalam menentukan cara menavigasi kehadiran mereka dengan sebaik-baiknya.

Tanda Dagangan Dramatik

Orang-orang dramatis cenderung terlibat dalam setiap konflik pejabat, walaupun secara periferal. Penglibatan dalam situasi atau konflik yang tidak menjadi perhatian mereka secara profesional atau peribadi adalah bendera merah untuk keperibadian yang dramatis. Pekerja-pekerja ini memancarkan perasaan mereka melalui postur fizikal, penceritaan awam dan kisah harian yang berterusan.

Tanggapan Pekerja / Majikan

Kaji motif anda dan pastikan niat anda adalah untuk mewujudkan kestabilan tempat kerja dan bukannya mempunyai motif balas dendam atau promosi. Bincangkan situasi dengan penyelia langsung anda atau mentor yang dipercayai dalam syarikat sekiranya masalahnya adalah dengan penyelia langsung anda. Adakan perbualan peribadi dengan orang yang dramatis jika boleh dan bercakap dengan jujur. Tanggungjawab untuk tidak mengemukakan keluhan lebih awal, jika perlu.

Peringatan

Berhati-hatilah ketika menghadapi situasi yang melibatkan penyelia langsung anda, terutamanya ketika melibatkan penyelia langsung mereka, kerana ini mempunyai kemungkinan untuk membuat senario dramatis yang sama sekali baru dan merenung diri sendiri dengan buruk. Tingkah laku yang sangat dramatik yang mewujudkan persekitaran negatif dapat dengan mudah melintasi semua jenis, dari peribadi hingga profesional hingga undang-undang. Gangguan yang tidak berbahaya boleh berkembang menjadi hubungan yang tidak beretika atau bahkan menyalahi undang-undang apabila tingkah laku seperti buli, mengejar dan gangguan seksual berlaku. Situasi yang benar-benar negatif mesti ditangani dengan cepat, adil dan mengikut polisi syarikat dan undang-undang yang berkaitan.