Menyegerakkan Di HomeGroup

Fitur HomeGroup di Microsoft Windows memungkinkan anda menghubungkan semua komputer di rangkaian rumah anda sehingga anda dapat berbagi file dan sumber jaringan, seperti pencetak jaringan. Namun, menambahkan komputer ke HomeGroup tidak menyegerakkan fail secara automatik antara PC yang dilancarkan. Untuk menyegerakkan fail melalui rangkaian HomeGroup, gunakan ciri Windows Briefcase.

1

Navigasikan ke folder perpustakaan atau subfolder di komputer yang mengandungi fail atau fail yang ingin anda selaraskan dengan komputer lain di rangkaian HomeGroup anda.

2

Klik kanan kawasan kosong di tetingkap folder. Pilih "Baru" dan kemudian klik "Briefcase" dari menu konteks.

3

Masukkan nama untuk beg bimbit di medan Input. Pilih dan sorot fail yang ingin anda segerakkan. Seret dan lepaskan fail ke dalam beg bimbit untuk menambahkan fail ke folder beg bimbit.

4

Klik kanan kawasan terbuka dan kemudian tekan kursor anda ke atas folder beg bimbit. Pilih "Salin" dari menu konteks.

5

Klik ikon "Rangkaian" di sebelah kiri tetingkap folder. Windows memaparkan komputer di HomeGroup anda di bawah ikon Rangkaian.

6

Klik dua kali nama komputer rangkaian. Navigasi ke folder di mana anda ingin meletakkan folder beg bimbit yang disalin. Klik tab "Atur" di menu di bahagian atas tetingkap folder dan kemudian pilih "Tampal" dari menu drop-down. Windows menyalin folder beg bimbit ke komputer.

7

Buka fail dalam folder beg bimbit di kedua-dua komputer. Buat perubahan pada kandungan fail. Contohnya, edit dokumen Word, atau tambahkan kandungan ke slaid PowerPoint atau buku kerja Excel. Simpan fail setelah selesai mengeditnya.

8

Klik kanan folder beg bimbit dan kemudian pilih "Kemas kini Semua" dari menu konteks. Windows menyegerakkan fail pada kedua komputer di HomeGroup.