Bagaimana Menjalin Hubungan Dengan Pelanggan Saya Melalui Iklan

Anda tidak semestinya mengambil telefon untuk membina hubungan dengan semua pelanggan anda. Salah satu cara untuk membina hubungan dengan banyak pelanggan sekaligus adalah dengan berkesan berkomunikasi dengan mereka melalui iklan anda. Sama ada anda beriklan di media cetak atau melalui radio, ini adalah matlamat yang realistik. Gariskan dengan tepat bagaimana anda akan berhubung dengan pelanggan melalui iklan dalam rancangan pemasaran anda.

1

Pelajari semua yang anda dapat mengenai pelanggan anda sebelum membuat iklan anda. Menganalisis data demografi termasuk pendapatan, minat dan saiz keluarga. Bina profil pelanggan sasaran anda. Untuk menjalin hubungan dengan pelanggan anda, anda harus terlebih dahulu mengetahui siapa dia, apa yang dia mahukan, apa yang dia mampu dan apa yang mendorongnya untuk melakukan pembelian.

2

Jemput ahli pasaran sasaran anda ke kumpulan fokus berbayar atau wawancara individu untuk mengumpulkan lebih banyak maklumat dan belajar mengenai pendapat, keperluan, kehendak, kebimbangan, harapan dan impian mereka. Minta pilihan pelanggan yang disasarkan untuk menyelesaikan tinjauan. Gunakan sesi ini untuk mengetahui cara berkomunikasi secara berkesan dengan pelanggan anda dalam iklan anda.

3

Tanyakan soalan yang berkaitan dengan pelanggan anda dalam iklan untuk menarik minatnya dan mungkin minta dia berkomunikasi dengan anda. Sebagai contoh, anda mungkin bertanya, "Jadi, apa rasa kegemaran anda?" di iklan dan mendorong penonton untuk menghantar jawapannya melalui media sosial atau laman web anda sebagai pertukaran kupon.

4

Tunjukkan penghormatan sepenuhnya kepada pelanggan anda semasa membuat iklan anda untuk membina hubungan yang kuat dan tahan lama. Sebilangan pengiklan membuat kesilapan dalam melepaskan iklan yang menyinggung perasaan pengguna.

5

Jenama syarikat anda untuk berhubung dengan pelanggan. Penjenamaan memerlukan anda membuat identiti untuk produk, perkhidmatan atau syarikat yang dapat dikenali oleh pelanggan dengan cepat. Menjalin hubungan dengan seseorang memerlukan mengenali diri anda dan menjadi dikenali. Oleh itu, buat logo, skema warna, cogan kata atau tema yang pelanggan akan segera kaitkan dengan perniagaan anda.

6

Buat iklan yang memberikan respons segera yang positif kepada pelanggan. Buat pelanggan ketawa, tersenyum atau menunjukkan kegembiraan ketika melihat iklan. Sama seperti hubungan antara dua orang yang sering dibina dengan cara ini, ia juga dapat membantu anda membina hubungan yang kuat dengan pelanggan anda.