Saya Tidak Dapat Mencari Skrip Iklan di Blogger

Blogger adalah perkhidmatan blog dalam talian percuma yang disediakan dengan akaun Google anda yang membolehkan anda membuat dan menyesuaikan blog anda sendiri di Internet. Untuk mengubah kod tata letak dan skrip, seperti ketika Anda ingin mengedit atau menghapus kod iklan, Anda dapat mengedit templat HTML blog Anda atau widget di bar sisi blog Anda. Untuk mencari iklan dalam skrip Blogger anda, cari iklan tersebut menggunakan editor templat papan pemuka Blogger.

Mengenai

Banyak blogger memilih untuk mengewangkan blog mereka dengan meletakkan iklan dari perkhidmatan iklan dalam talian, seperti Google AdSense atau Project Wonderful. Skrip iklan ini mengesan jumlah pelawat yang diterima blog dan berapa banyak orang mengklik iklan tersebut, dengan memberikan peratusan kecil kepada blogger dari masa ke masa. Secara lalai, blog Blogger tidak memasang iklan di templat blog. Ini adalah kod yang mesti anda masukkan dalam skrip templat atau di widget bar sisi.

Tentukan Kod Skrip Iklan

Untuk mencari skrip iklan tertentu yang anda letakkan dalam tema Blogger anda, kembali ke sumber kodnya. Anda biasanya boleh mendapatkannya dengan masuk ke laman web perkhidmatan iklan dan menavigasi ke bahagian "Dapatkan Kod". Skrip iklan sering ditandai untuk membantu anda mencari iklan dalam kod templat anda. Contohnya, iklan Project Wonderful biasanya dimulai dengan “” dan iklan Google AdSense menyertakan “google_ad_client” dalam skrip iklan. Setelah anda menentukan kata kunci unik untuk iklan tertentu, anda boleh mencari kata kunci ini dalam kod templat Blogger anda.

Mencari Kod Blogger

Untuk mencari iklan dalam kod templat Blogger anda, log masuk ke laman Blogger, pilih nama blog anda dan klik "Templat" dari menu. Klik butang "Edit HTML" di bawah gambar templat untuk membuka bahagian skrip dan melihat kod templat. Dengan tetingkap editor HTML yang dipilih, tekan kekunci "Ctrl" dan "F" pada papan kekunci anda untuk melancarkan fungsi carian penyemak imbas. Cari kata kunci iklan tertentu untuk mencari kod skrip iklan. Sebagai contoh, gunakan "Project Wonderful" jika mencari iklan Project Wonderful atau "google_ad_client" untuk mencari iklan AdSense.

Widget Blogger

Sekiranya anda tidak dapat menemukan skrip iklan dalam kod templat tetapi anda yakin bahawa iklan berada di susun atur blog anda, skrip tersebut mungkin ada di widget Blogger. Widget membolehkan anda meletakkan HTML dan teks skrip seperti iklan di bahagian widget di blog anda, seperti bar sisi atau tajuk. Klik "Layout" dari menu Blogger untuk melihat kawasan widget yang berbeza. Klik pautan "Edit" pada setiap widget Blogger sehingga anda menemukan yang berisi kod skrip iklan. Anda dapat mengedit kod dalam tetingkap widget untuk membuat perubahan pada susun atur Blogger anda.