Cara Memasarkan Jenama Sukan Baru

Memasarkan jenama sukan baru memerlukan pemahaman mengenai pasaran sukan. Peminat sukan sering membuat keputusan emosi untuk menyokong atlet atau pasukan kegemaran mereka. Mengaitkan jenama anda dengan nama, acara dan individu dengan pengikut yang banyak membantu anda mendapat perhatian ramai. Pilih jalan pemasaran yang sesuai dengan anggaran anda, dan pastikan jenama anda memberikan kualiti sehingga peminat dapat tetap setia setelah mereka mula menggunakannya.

Buat pangkalan Kipas

Pengguna jenama sukan memilih jenama yang berbeza untuk menyokong pemain atau pasukan tertentu berbanding dengan nilai yang mereka dapat untuk membelanjakan jenama tertentu. Membuat pangkalan peminat untuk jenama anda adalah penting. Kaitkan jenama anda dengan nilai berpasukan seperti keberanian, kekuatan dan kebersamaan untuk membantu anda mendapatkan peminat setia. Selain itu, fahami bahawa pengguna sukan tetap setia dan meluangkan masa untuk menyesuaikan diri dengan jenama baru.

Cari Pengesahan

Peminat sukan mengidolakan bintang mereka dan sering mencontohi pemain pasukan kegemaran mereka. Pilih selebriti tempatan atau pasukan yang jenama dan nilai peribadi melengkapkan jenama anda sendiri. Sebagai alternatif, bekerjasama dengan atlet yang sudah bersara, kerana mendapatkan atlet selebriti utama mungkin mahal untuk jenama baru. Pilih atlet atau pasukan yang anda boleh membina hubungan yang saling menguntungkan dan, sebagai contoh, menawarkan untuk menyediakan pakaian seragam untuk tempoh yang disokong oleh pasukan anda. Walaupun sokongan selebriti bagus untuk pemasaran, pastikan ia merupakan sebahagian daripada rancangan pemasaran jangka panjang.

Iklankan

Beli siaran siaran di stesen tempatan agar iklan anda disiarkan sebelum perlawanan, pada waktu rehat atau semasa permainan untuk memastikan iklan dapat dilihat oleh sebilangan besar peminat yang mengikuti pertandingan. Paparkan iklan pendek yang meletakkan jenama anda sebagai bintang dengan frasa menarik yang mudah diingat dan jalan cerita yang menarik bagi semangat berpasukan. Sebagai alternatif, letakkan papan iklan anda secara strategik dengan arena sukan, di dinding luar pasukan besbol liga kecil tempatan atau di papan skor stadium sekolah menengah. Letakkan iklan cetak anda di majalah sukan tempatan, halaman sukan kertas tempatan dan dalam program permainan untuk memaksimumkan penglihatannya di kalangan peminat dan untuk meningkatkan status anda sebagai penggalak pasukan.

Libatkan Peminat

Libatkan peminat di semua peringkat dengan memberi mereka maklumat mengenai jenama, bintang kegemaran mereka, perubahan trend di arena sukan dan berita harian dalam dunia sukan. Letakkan jenama anda di laman peminat yang popular dan buat jalan untuk melibatkan mereka dalam talian dan luar talian. Pastikan anda memberikan keterlihatan jenama anda dalam seberapa banyak acara sukan yang mungkin. Sebagai contoh, anda boleh menawarkan untuk menaja liga tempatan atau acara sukan tempatan, seperti acara maraton atau permainan keluarga.