Cara Menggunakan Paparan Multi-Sentuh pada iPod Touch

Sekiranya anda membawa iPod Touch semasa bekerja di perniagaan, anda mempunyai alat komunikasi mudah alih yang boleh anda gunakan untuk menjalankan aplikasi, menyemak kalendar dan senarai tugasan, menghantar pesanan teks dan e-mel, dan melakukan sembang video semasa anda di mana sahaja. IPod Touch mempunyai paparan multi-sentuh 3.5 inci; anda leretkan jari ke seberang kaca atau ketuk untuk berinteraksi dengan peranti. Dengan gerak isyarat yang berbeza, anda melancarkan aplikasi, membuat folder, menatal kandungan dan mengatur aplikasi anda.

1

Tekan butang "Laman Utama" di bahagian bawah paparan iPod Touch anda untuk pergi ke skrin utama.

2

Ketik ikon aplikasi untuk melancarkannya. Tekan butang "Home" untuk keluar dari aplikasi dan kembali ke skrin utama Tekan butang "Rumah" dua kali dengan cepat untuk memaparkan senarai aplikasi yang baru digunakan di bahagian bawah paparan. Leret jari anda ke senarai aplikasi untuk menelusurinya. Ketuk ikon aplikasi yang baru-baru ini digunakan untuk menukarnya atau tekan butang "Laman Utama" sekali lagi untuk membuat senarai aplikasi terkini hilang.

3

Leret satu jari ke seberang paparan ke kiri atau kanan untuk beralih ke skrin yang lain. Contohnya, jika anda melihat skrin pertama, sapu sekali ke kanan untuk melihat aplikasi di skrin kedua.

4

Sentuh ikon mana pun dan tahan sehingga semua ikon di skrin mula bergoyang. Anda kini boleh memindahkannya untuk menyusunnya semula di skrin. Seret ikon ke atas, bawah, kanan atau kiri untuk mengubah lokasinya. Sekiranya anda ingin memindahkan ikon ke layar lain, seret ke tepi paparan sehingga skrin seterusnya muncul dan kemudian angkat jari anda.

5

Seret satu ikon goyang ke ikon lain untuk membuat folder yang mengandungi kedua-dua aplikasi secara automatik. IPod memberikan folder nama lalai berdasarkan isi, seperti "Perniagaan." Ketik nama folder jika anda mahu menukar namanya dan kemudian taipkan nama baru. Tekan butang "Rumah" untuk menghentikan ikon goyah.

6

Geser jari ke atas atau ke bawah untuk menatal dokumen, seperti ketika membaca laman web dengan penyemak imbas Safari Web asli atau mesej panjang di aplikasi Mail. Leret dari kanan ke kiri untuk maju semasa membaca dokumen, seperti fail PDF dengan aplikasi iBooks Apple. Sebagai alternatif, ketuk sebelah kanan paparan untuk pergi ke halaman seterusnya atau ketuk sebelah kiri untuk pergi ke halaman sebelumnya.

7

Sentuh alat kawalan, seperti gelangsar untuk mengawal kecerahan paparan di bahagian Tetapan Sentuh iPod atau gelangsar kelantangan di aplikasi Muzik asli. Seret ke kiri untuk mengurangkan tetapan dan seret ke kanan untuk meningkatkan tetapan.

8

Ketik dua kali bahagian teks semasa melihat halaman di Safari untuk memperbesar gambar. Ketik dua kali sekali lagi perkataan untuk kembali ke ukuran asal. Secara bergantian, sentuh paparan dengan dua jari yang dicubit dan tarik jari untuk memisahkan kata atau gambar. Teknik ini juga berfungsi dalam aplikasi seperti "Foto" ketika anda ingin memperbesar gambar. Picit jari anda ke layar untuk mengurangkan ukuran gambar.