Apa itu Buku Perniagaan di Firma Undang-Undang?

Buku perniagaan di firma guaman adalah gabungan dari senarai pelanggan individu setiap peguam yang diperoleh sepanjang karier. Buku perniagaan menentukan orang atau perniagaan tertentu yang telah diwakili oleh peguam dan menggariskan rancangan untuk mengembangkan perniagaan firma. Sebilangan besar peguam menyimpan buku perniagaan masing-masing, kerana pelanggan biasanya terikat dengan peguam individu berbanding syarikat itu sendiri.

Mengapa Membina Buku Perniagaan

Membina buku perniagaan adalah penting bagi setiap peguam dan firma undang-undang secara keseluruhan. Orang atau perniagaan yang disenaraikan dalam buku ini menjadi asas bagi pendapatan masa lalu, semasa dan masa depan. Semakin besar buku, semakin besar potensi keuntungan keseluruhan. Senarai itu sendiri tidak bernilai, tetapi hubungan yang dilambangkannya. Walaupun mereka yang tersenarai dalam buku perniagaan tidak mempunyai keperluan undang-undang langsung, mereka mungkin mengetahui orang yang melakukannya, dan rujukan dari seseorang dalam buku perniagaan lebih banyak memberi kesan daripada panggilan dingin, dalam kebanyakan kes. Setiap peguam, tanpa mengira kedudukannya di sebuah firma, ingin membina buku perniagaannya sendiri. Ini membolehkannya berpindah ke firma lain dan mengekalkan senarai pelanggannya sekarang.

Penjualan Buku Perniagaan

Peguam biasanya hanya menjual buku perniagaan mereka, atau senarai pelanggan, di akhir kerjaya mereka, tetapi buku itu hanya berguna jika peguam yang memiliki buku itu berbicara terus kepada pelanggan untuk mengesahkan peguam yang membeli buku perniagaannya. Oleh kerana tidak ada jaminan bahawa pelanggan akan berniaga dengan pengacara baru, nilai buku perniagaan adalah subjektif dan sukar dinilai.