Cara Membuat Skala Upah Kompetitif

Skala gaji yang kompetitif membolehkan anda bersaing dengan syarikat lain dalam industri anda dan juga membolehkan anda menarik dan mengekalkan bakat terbaik. Skala gaji syarikat anda secara keseluruhan, dan skala untuk setiap kedudukan, harus mempertimbangkan pendidikan, kemahiran, latihan dan pengalaman pekerja anda, serta margin keuntungan anda. Skala gaji boleh ditentukan oleh jawatankuasa dan diluluskan oleh lembaga pengarah, atau ketua pegawai eksekutif boleh menetapkan skala gaji sendiri. Kaedah tepat yang digunakan mungkin bergantung pada jenis perniagaan anda dan budaya syarikat anda.

1

Tentukan setiap kedudukan di syarikat anda yang mana anda ingin menetapkan skala gaji yang kompetitif. Senaraikan tugas yang akan diselesaikan oleh setiap posisi, kemahiran dan pendidikan yang diperlukan, dan kecekapan teras untuk kedudukan tersebut. Berikan definisi prestasi yang boleh diterima untuk setiap kedudukan.

2

Teliti skala gaji di syarikat lain di industri anda dan di kawasan geografi anda. Ambil kakitangan sumber manusia atau perunding yang pakar dalam industri anda untuk melakukan ini untuk anda.

3

Ramalkan pertumbuhan dan saiz tenaga kerja anda untuk beberapa tahun akan datang. Tentukan jumlah modal yang anda miliki untuk menilai sama ada anda mampu menawarkan gaji yang lebih tinggi atau perlu mengekalkan gaji yang lebih rendah.

4

Tetapkan skala gaji anda berdasarkan seberapa kompetitif anda mahu. Daya saing keseluruhan anda akan bergantung pada elemen seperti gaji pekerja, pertumbuhan yang diharapkan, kemampuan untuk menarik dan mengekalkan pekerja dan ramalan industri. Sekiranya anda memerlukan pekerja yang berkelayakan untuk berdaya saing, tetapkan skala gaji anda lebih tinggi untuk menarik bakat terbaik. Sekiranya anda perlu menjimatkan wang untuk berdaya saing, tawarkan julat gaji yang lebih rendah.

5

Senaraikan jenis pampasan tidak gaji yang akan anda sediakan untuk setiap kedudukan. Ini boleh merangkumi elemen seperti insurans kesihatan, bonus atau pilihan saham. Daya saing keseluruhan skala gaji anda bergantung pada jumlah pakej yang anda tawarkan, bukan hanya kadar gaji. Sebagai contoh, sebilangan pekerja mungkin senang menerima gaji yang lebih rendah sekiranya mereka juga menerima pilihan saham atau percutian tambahan.

6

Tulis penyataan misi pampasan untuk syarikat anda. Ini termasuk bagaimana syarikat anda akan menggunakan skala gaji untuk terus berdaya saing. Gunakan maklumat industri yang telah anda kumpulkan untuk menetapkan kadar gaji sasaran untuk setiap posisi. Tetapkan jarak pertengahan skala gaji sebagai jumlah yang dibayar kepada pekerja yang berkelayakan dengan prestasi rata-rata.

7

Memilih kaedah untuk memberi kenaikan gaji, misalnya, berdasarkan waktu pada pekerjaan atau faktor-faktor seperti apakah pekerja memperoleh kompetensi inti yang diperlukan untuk pekerjaan mereka. Anda juga boleh melakukan kenaikan gaji berdasarkan prestasi atau sama ada pekerja memperoleh kemahiran tertentu.

8

Sampaikan skala gaji anda kepada pekerja yang menangani pengambilan pekerja sehingga calon memahami skala dan jenis pampasan lain yang akan mereka terima, seperti insurans kesihatan, bonus atau pilihan saham.