Faktor Utama untuk Mempertimbangkan Kelayakan Perniagaan

Kelayakan perniagaan bermaksud kemungkinan ia akan berjaya, sama ada akan berkembang dan menguntungkan. Usahawan yang ingin memulakannya kadang-kadang tidak meluangkan masa untuk meneliti kelayakan usaha tersebut secara menyeluruh. Ada kalanya, setelah melakukan pekerjaan rumah mereka mengenai kelayakan, pengusaha dengan enggan memutuskan untuk tidak melanjutkan. Ini boleh menjadi keputusan yang bijak. Usaha yang tidak difikirkan dengan baik mempunyai risiko yang lebih besar dan kemungkinan kejayaan yang lebih rendah.

Saiz Pasaran

Lebih mudah untuk berjaya di pasaran yang mempunyai banyak pelanggan berpotensi daripada satu dengan jumlah yang agak kecil. Usahawan mungkin mengembangkan teknologi baru yang dari sudut pandangan mereka adalah inovasi yang luar biasa, tetapi mereka kemudian mengetahui bahawa tidak banyak pelanggan berpotensi berkongsi pandangan mereka. Inovasi itu mungkin merupakan jalan penyelesaian untuk keperluan pelanggan, tetapi pelanggan tidak memandang keperluan itu penting berbanding pembelian lain yang mereka pertimbangkan. Kos pengeluaran juga dapat menghadkan pasaran - jika harganya terlalu tinggi, ia membatasi jumlah pelanggan yang mampu membelinya.

Keunggulan Produk atau Perkhidmatan

Untuk mendapatkan perhatian pelanggan, anda mesti membawa produk dan perkhidmatan ke pasar yang mempunyai keunggulan yang jelas dan mudah dinyatakan daripada produk atau perkhidmatan yang akan anda tandingi. Kecuali produk atau perkhidmatan anda mempunyai "faktor wow" ini, sukar untuk mendapatkan perhatian pelanggan, memandangkan banyak produk dan perkhidmatan lain yang disampaikan kepada mereka melalui pengiklanan dan kaedah pemasaran lain. Manfaatnya ialah meningkatkan kualiti hidup pelanggan, menjimatkan masa dan kekecewaan, menjimatkan wang atau membantu mereka menghasilkan wang.

Peluang Kewangan

Ujian utama kemungkinan usaha adalah pernyataan untung dan rugi ramalannya, dan keyakinan pasukan pengurusan bahawa ramalan itu dapat dicapai. Syarikat membuat model perniagaan yang menunjukkan faktor-faktor yang akan menyebabkan syarikat menjadi sangat menguntungkan. Faktor kejayaan ini termasuk dapat beroperasi dengan overhead korporat yang rendah, kos pengeluaran yang rendah sehingga menghasilkan margin kasar yang tinggi, atau beroperasi di pasaran yang berpecah-belah tanpa pesaing yang kuat. Usaha yang dapat dilaksanakan adalah usaha di mana semua orang yang terlibat bersetuju bahawa peluang kewangan adalah luar biasa dan risiko kegagalannya agak rendah.

Kekuatan Pasukan Pengurusan

Usahawan baru mesti menilai sama ada pasukan yang mereka kumpulkan mempunyai kemahiran dan pengalaman yang diperlukan untuk usaha jenis ini untuk berjaya. Sekiranya terdapat jurang dalam pasukan, pengasas mesti menyusun rancangan yang menunjukkan individu mana yang perlu mereka tambahkan dan bagaimana mereka ingin mencarinya. Memulakan usaha dengan pasukan pengurusan yang tidak lengkap, atau yang tidak memiliki pengalaman keusahawanan sebelumnya yang mencukupi, mengurangkan kemungkinan usaha itu berjaya. Tidak cukup untuk memiliki produk yang hebat atau rancangan perniagaan yang unggul. Pasukan pengurusan mesti mampu melaksanakan rancangan dengan cekap dan tepat.