Cara Merangka Menu Makanan

Restoran adalah seperti perniagaan lain. Setelah pelanggan memasuki pintu anda, anda mahu mereka mengeluarkan wang. Untuk mendorong mereka melakukannya, kelilingi mereka dengan suasana, termasuk pengaturan yang menarik dan menu yang menarik. Kecuali anda secara khusus ingin mengupah orang lain untuk melakukan pekerjaan itu, anda boleh membuat reka bentuk menu anda sendiri. Membuat menu adalah mudah selagi anda mengikuti beberapa langkah mudah.

1

Ingatlah siapa pelanggan anda kerana anda memilih semuanya dari karya seni hingga gaya fon. Terdapat perbezaan yang berbeza antara menu yang dirancang untuk restoran kelas atas yang melayani orang dewasa dan menu yang direka untuk keluarga dengan anak kecil. Secara amnya, menu tersebut harus mengikut keperibadian syarikat anda. Sekiranya anda menjamu selera yang menyeronokkan, menu mesti menggambarkannya.

2

Jadikan menu semudah mungkin untuk dinavigasi dengan membahagikan semuanya ke dalam kategori. Makan malam mungkin berada di tengah hari yang sibuk atau sibuk dengan orang lain yang duduk di meja mereka dan menghargai bahawa mereka tidak perlu mencari makanan tertentu. Contohnya, senaraikan makanan pembuka terlebih dahulu dan sup seterusnya. Ikuti mereka dengan salad, makanan pembuka dan minuman. Mengkategorikan makanan dengan kemas dapat menjadikan pengalaman makan lebih santai.

3

Soroti hidangan tertentu yang terkenal restoran atau pilihan yang anda ingin promosikan. Menurut Menu Must Have, penyelidikan menunjukkan bahawa kebanyakan orang melihat sudut kanan atas menu anda terlebih dahulu, jadi di situlah anda ingin meletakkan hidangan paling popular anda, serta resipi rendah lemak dan sihat. Dengan cara itu, seseorang yang menjalani diet khas dapat segera mengimbas menu untuk item yang dia boleh pesan tanpa rasa bersalah.

4

Beli sampul menu dan ubah halaman ketika menu anda berkembang. Hidangan yang paling digemari tahun lalu mungkin tidak digemari atau digantikan oleh penjual terlaris baru. Halaman yang boleh diganti juga merupakan kaedah yang baik untuk mendorong produk dalam musim yang anda ingin gunakan.