Cara Mengimport Fail Excel ke Perisian Titik Jualan Buku Pantas

Quickbooks Point of Sale adalah program perakaunan yang melacak inventori dan penjualan perniagaan kecil anda. Tidak seperti Microsoft Excel, yang membolehkan anda membuat sistem penjejakan kewangan dari awal, Intuit Quickbooks adalah perisian khusus yang bertujuan untuk menggantikan daftar tunai. Sekiranya anda pernah merakam inventori atau maklumat pelanggan sebelumnya menggunakan Excel, Buku Pantas dapat mengimport data ini ke dalam failnya sendiri. Program ini menggunakan data Excel untuk bidang standardnya sendiri, membuat hamparan baru dari yang terdapat di buku kerja Excel.

1

Klik "Fail" dari bar menu Buku Pantas.

2

Klik "Utiliti" dari menu lungsur turun.

3

Klik "Import" untuk melancarkan Wizard Import Data dan klik "Next."

4

Klik butang pilihan yang sesuai dengan jenis data dalam spreadsheet Excel. Tiga pilihan tersebut adalah "Item Inventori," "Vendor" dan "Pelanggan." Contohnya, jika spreadsheet Excel menjejaki inventori, pilih "Item Inventori."

5

Klik "Seterusnya."

6

Klik butang pilihan berlabel "Fail tersuai". Pilihan ini meningkatkan fleksibiliti anda semasa menerjemahkan tajuk hamparan ke medan Buku Pantas. Klik "Seterusnya."

7

Klik "Semak Imbas." Navigasi ke dan pilih buku kerja Excel anda.

8

Klik kotak lungsur yang berlabel "Data ada di helaian:" dan pilih helaian yang ingin anda import. Contohnya, jika buku kerja anda mengandungi helaian berlabel "Inventori," "Sheet2" dan "Sheet3," pilih "Inventory."

9

Masukkan nombor di kotak berlabel "Data bermula pada baris :." Sekiranya baris pertama helaian Excel anda mengandungi tajuk lajur, ketik "2."

10

Klik kotak drop-down berlabel "Pilih pemetaan fail:" dan pilih "" untuk membuka kotak dialog Pemetaan. Kotak ini menyenaraikan bidang yang berpotensi untuk hamparan Buku Pantas dan meminta anda memilih bidang yang sesuai dari hamparan Excel.

11

Klik kotak lungsur di lajur "Import Data:" untuk memilih medan dari hamparan Excel. Sebagai contoh, medan "Penerangan Item" Buku Pantas mungkin sesuai dengan "Huraian" lembaran Excel anda. bidang.

12

Klik "Simpan" untuk menutup kotak dialog Pemetaan. Klik "Next" dua kali untuk membuka skrin terakhir ahli sihir.

13

Klik "Import."