Aduan Perkhidmatan Pelanggan yang Umum

Pelanggan adalah asas perniagaan kecil kerana tanpa pelanggan, anda akan menghadapi kesukaran untuk terus menjalankan perniagaan anda. Walaupun aduan pelanggan bermaksud pelanggan anda tidak berpuas hati dengan sesuatu, mengetahui apa yang terdapat pada aduan khidmat pelanggan yang biasa dapat membantu anda mengelakkan kesilapan dalam perniagaan anda.

Pekerja yang tidak dikenali

Apabila pelanggan mempunyai pertanyaan atau memerlukan sesuatu yang ditangani, mereka menghubungi perniagaan anda atau masuk ke lokasi perniagaan anda. Menurut All Business, salah satu keluhan umum yang ada pada pelanggan adalah ketika mereka dibantu oleh pekerja yang tidak cukup tahu untuk membantu. Semasa meletakkan pekerja di posisi di mana mereka bertanggung jawab untuk perkhidmatan pelanggan, pastikan pekerja mempunyai latihan yang cukup untuk membantu memberi mereka sebanyak mungkin pengetahuan mengenai perniagaan dan produk dan perkhidmatannya. Pekerja harus dilatih untuk mencari seseorang yang dapat menjawab pertanyaan pelanggan atau memenuhi keperluan pelanggan sekiranya mereka tidak dapat melakukannya.

Kekasaran

Aduan pelanggan yang biasa adalah interaksi yang tidak sopan dengan pemilik perniagaan atau pekerja. Menurut majalah Rental Management, kekasaran dapat mengubah masalah pelanggan kecil menjadi masalah utama. Majalah itu juga menyebutkan bahawa kekasaran datang dalam berbagai bentuk, yang meliputi sikap tidak peduli, tidak memperhatikan pelanggan ketika mereka masuk ke dalam bisnis, nada suara atau sikap sombong atau sikap atau sikap yang tidak dapat didekati.

Tidak dapat diakses

Pelanggan mengharapkan anda berada di sana untuk mereka ketika mereka memerlukan anda. Semua Perniagaan mengatakan bahawa hampir tidak ada yang dapat menyebabkan pelanggan yang hilang lebih cepat daripada tidak dapat diakses. Sekiranya anda mempunyai laman web perniagaan, ambil langkah-langkah untuk memastikan bahawa laman web ini berfungsi dengan baik dan anda mempunyai host yang boleh dipercayai dengan lebih banyak masa daripada waktu henti. Sekiranya waktu perniagaan anda ditetapkan dan berada di depan pintu, pastikan anda mematuhi waktu dengan membuka dan menutup tepat pada waktunya. Juga, pastikan bahawa pengurus atau seseorang yang mempunyai kuasa membuat keputusan selalu berfungsi sehingga ketika timbul masalah, pelanggan dapat mengakses seseorang yang dapat membuat perubahan.

Masalah atau Masalah yang tidak dapat diselesaikan

Sekiranya pelanggan membuat aduan atau mempunyai masalah dengan perniagaan, dia mengharapkan beberapa penyelesaian. Jangan membuat kesilapan membiarkan pelanggan anda dalam keadaan tidak seimbang. Balas pertanyaan, masalah, masalah atau aduan dengan mengakui penerimaan masalah anda dan tetapkan harapannya tentang bagaimana anda akan menangani atau menyelesaikannya.