Apa Yang Anda Perlu Memulakan Perniagaan Perancangan Perkahwinan?

Sekiranya anda telah memutuskan untuk memulakan perniagaan perancangan perkahwinan, terdapat beberapa keputusan penting yang perlu dibuat. Semasa memutuskan apa yang akan dikenakan, perancang perkahwinan mempunyai beberapa pilihan, menurut WeddingPlanning.com. Anda boleh menawarkan perkhidmatan secara percuma kepada pengantin wanita tetapi mendapat peratusan dari apa yang dikenakan oleh setiap vendor, atau mengenakan harga tetap berdasarkan jumlah jam perundingan yang telah dipersetujui. Alternatif lain termasuk peratusan belanjawan perkahwinan atau gabungan kadar tetap dengan jam tambahan dikenakan berdasarkan perjanjian setiap jam.

Kemahiran Berunding

Sebahagian dari tugas perancang perkahwinan adalah mendapatkan harga terbaik sehingga pasangan pengantin tetap sesuai dengan anggaran mereka. Itu tidak bermaksud tawar-menawar atau bertahan selama satu sen terakhir, tetapi itu bermaksud mengetahui apa kos perkhidmatan yang berbeza, penambahan barang dagangan, kos makanan, harga lokasi dan kos minuman keras. Sebagai contoh, katerer mungkin ingin mengenakan alkohol di gelas apabila pengantin perempuan lebih baik membeli dengan botol.

Bahan Pemasaran

Pasarkan perkhidmatan anda dengan brosur, risalah dan kad nama. Pameran di pameran perdagangan yang disasarkan kepada pengantin. Walaupun perniagaan perancangan perkahwinan adalah bersifat tempatan, anda harus mempunyai laman web. Rata-rata pengantin perempuan berusia 26 tahun, dan menurut ZDNet.com, 79 peratus orang berusia 19 hingga 28 tahun menggunakan Internet untuk penyelidikan produk.

Pelanggan

Mulakan rangkaian rujukan yang akan membiarkan pengantin mengetahui apa yang anda tawarkan. Buat senarai gereja di kawasan anda dan hubungi penyelaras perkahwinan mereka. Ikuti dengan surat dan brosur. Ada baiknya bertemu sendiri dengan penyelaras di gereja-gereja dan rumah ibadat yang lebih besar. Rangkaian dengan kedai roti, kedai bunga. kedai pengantin, katering, perkhidmatan limo dan perniagaan lain yang tidak kompetitif.

Hubungan dengan Penjual

Perancang perkahwinan bertanggungjawab untuk semua aspek acara berjalan lancar. Sekiranya bunga tidak tiba tepat pada waktunya atau dalam keadaan baik, itu adalah masalah anda. Sekiranya kek perkahwinan itu berlapis-lapis, anda mesti memperbaikinya. Menjalin hubungan dengan vendor yang anda tahu akan memberikan produk dan perkhidmatan yang baik, tepat pada waktunya dan dengan harga yang tepat. Merekrut vendor dalam pelbagai julat harga untuk membantu pengantin dengan anggaran yang berbeza.

Pengalaman dan Rujukan

Tidak diragukan bahawa mana-mana pengantin wanita akan mempertimbangkan untuk menyewa syarikat perancang perkahwinan yang tidak mempunyai pengalaman perniagaan yang berkaitan dengan perkahwinan. Ini terlalu banyak risiko untuk hari penting itu. Dapatkan pengalaman dengan bekerja di kedai pengantin, kedai bunga, kedai makan atau syarikat perancang perkahwinan yang lain. Alternatif lain adalah menawarkan untuk merancang perkahwinan beberapa rakan untuk menimba pengalaman dan memberi anda rujukan. Ambil gambar perkahwinan dan sertakan dalam buku portfolio perancang perkahwinan untuk menunjukkan kepada bakal pelanggan.