Bagaimana Pembuatan Lean Membantu Syarikat Mendapat Keunggulan Bersaing & Mempersiapkan Masa Depan?

Lean manufacturing adalah strategi inventori-pengurusan dan pembuatan yang dilaksanakan oleh syarikat untuk mengurangkan kos, meningkatkan produktiviti dan memperoleh kelebihan daya saing. Teknik yang digunakan oleh organisasi pembuatan untuk memindahkan bahan melalui syarikat mengakibatkan pengurangan kos dan masa yang ketara. Membangunkan strategi kurus dalam organisasi memerlukan penglibatan semua pekerja dari atas ke bawah.

Mengurangkan Kos Inventori

Organisasi yang rapi mempunyai stok yang mencukupi untuk menyelesaikan pesanan. Pesanan pelanggan mencetuskan pembelian bahan untuk memenuhi keperluan pesanan. Inventori besar bahan dan bekalan mengikat dana, yang dapat digunakan sebuah syarikat untuk berkembang dan mendorongnya ke hadapan.

Masa Lead Berkurang

Organisasi ramping menggunakan kaedah tarik untuk menggerakkan bahan dan produk melalui proses pengeluaran. Sistem tarikan memerlukan langkah seterusnya dalam proses pengeluaran untuk menarik produk hanya apabila ia siap. Sebagai contoh, sebilangan organisasi menggunakan sistem batch untuk memindahkan bahan melalui proses pengeluaran. Hanya apabila kumpulan selesai di stesen kerja seterusnya produk dapat bergerak ke hadapan. Yang ideal dalam pembuatan tanpa lemak adalah proses satu bahagian dengan satu produk bergerak melalui barisan pengeluaran pada satu masa. Ini menghilangkan masalah dalam proses dan mengurangkan masa lanjutan. Pengurangan masa memimpin akan meningkatkan perkhidmatan pelanggan, yang dapat memberi syarikat kelebihan daya saing di pasaran.

Peningkatan Kualiti

Sistem pembuatan yang ramping memberi tumpuan untuk membuat peningkatan kualiti kecil dalam proses syarikat untuk meningkatkan kualiti keseluruhan produk. Meningkatkan kualiti produk dan proses meningkatkan kebolehpercayaan dan kepuasan pelanggan. Dalam sistem pembuatan yang ramping, pekerja mempunyai kekuatan untuk membuat penambahbaikan pada setiap tahap proses. Sebagai contoh, pekerja di setiap stesen kerja mesti memastikan produk memenuhi standard kualiti sebelum memindahkannya ke stesen kerja seterusnya. Pekerja boleh menghantar produk kembali ke stesen sebelumnya jika tidak memenuhi spesifikasi. Sistem ini membina pemeriksaan dan pemeriksaan kualiti ke dalam proses dan bukannya memeriksa produk di hujung talian.

Penglibatan dan Moral Pekerja

Teknik peningkatan kualiti membolehkan pekerja mengambil bahagian dalam perubahan proses dan kaedah pengeluaran. Memberdayakan pekerja untuk berpartisipasi dalam perubahan meningkatkan semangat, yang meningkatkan produktiviti. Tenaga kerja yang produktif dan berkuasa meningkatkan kadar pengeluaran dan mengurangkan perolehan pekerja yang mahal.