Adakah Perniagaan Mendapat Insentif Cukai untuk Melakukan Perniagaan di Amerika?

Perniagaan AS menerima ratusan juta dolar setiap tahun hanya untuk menjalankan perniagaan di Amerika Syarikat. Kerajaan persekutuan menggunakan kod cukai untuk memberi insentif kepada syarikat untuk mengekalkan aktiviti ekonomi di AS. Namun, perniagaan asing juga dapat memanfaatkan pengurangan cukai AS.

Pengeluaran Dalam Negeri

Syarikat sering menerima pemotongan cukai kerana mereka berniaga di AS Salah satu rehat terbesar adalah dari pemotongan pengeluaran domestik dalam Bahagian 199 kod cukai persekutuan. Mana-mana pembayar cukai boleh memotong perbelanjaan yang berkaitan dengan pengeluaran barang di AS. Ini termasuk pembuatan perisian komputer dan harta benda nyata, menurut Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. Potongan antara 3 peratus hingga 9 peratus pendapatan yang berkaitan dengan perniagaan. Untuk memenuhi syarat, perniagaan mesti menghasilkan item di tanah AS. Walau bagaimanapun, peraturan safe-harbour membenarkan syarikat mengambil potongan sekiranya 20 peratus kos untuk menghasilkan barang tersebut berasal dari AS

Potongan Lain

Sebilangan besar syarikat memenuhi syarat untuk pengurangan cukai yang berkaitan dengan menjalankan perniagaan di AS. Mereka biasanya boleh memotong cukai negeri atas penyata cukai persekutuan mereka atau cukai lain yang berkaitan dengan menjalankan perniagaan, seperti cukai eksais. Kerajaan juga menawarkan potongan dan kredit untuk mempromosikan sektor ekonomi AS tertentu. Sebagai contoh, IRS menawarkan kredit cukai untuk menghasilkan tenaga alternatif, seperti tenaga hidrogen dan biodiesel.

Keberkesanan

Walaupun AS mempunyai kadar cukai korporat 35 peratus, pada tahun 2011, 57 peratus syarikat AS tidak membayar cukai selama sekurang-kurangnya satu tahun antara tahun 1998 dan 2005, menurut laporan Pejabat Akauntabiliti Kerajaan 2008. Sebilangan syarikat menggunakan perakaunan yang rumit, seperti mengalihkan pendapatan ke tempat percukaian seperti Switzerland dan menolak kerugian dari pulangan tahun sebelumnya. Kajian itu juga mendapati bahawa 72 peratus perniagaan asing tidak membayar cukai.

Pertimbangan

Sebarang perniagaan yang merancang untuk membuat potongan pada penyata cukai AS harus berunding dengan profesional cukai untuk memastikan pematuhan dengan undang-undang cukai negeri dan persekutuan. Audit IRS mungkin memerlukan syarikat untuk membuktikan pengeluaran domestiknya benar-benar berkaitan dengan perniagaan. Syarikat juga harus merancang perbelanjaan mereka terlebih dahulu untuk memaksimumkan pemotongan mereka. Perniagaan mungkin membeli bekalan pejabat untuk tahun yang akan datang untuk memotongnya dari pulangan tahun semasa.