Membuat Orang Rasa Disambut di Restoran

Apabila pelanggan merasa dialu-alukan di restoran anda, mereka mungkin akan kembali. Tinjauan 2012 oleh National Restaurant Association mendapati bahawa pelanggan berulang membuat hingga 51 peratus penjualan di restoran santapan dan 64 peratus di restoran santai. Mengambil beberapa langkah kecil untuk meningkatkan perkhidmatan dapat membantu anda memastikan bahawa pelanggan menikmati pengalaman mereka di restoran anda.

Salam yang lebih baik

Luangkan beberapa minit untuk memerhatikan cara pelayan dan tuan rumah atau tuan rumah anda menyapa pelanggan. Sekiranya pekerja mengucapkan salam tergesa-gesa ketika pelanggan berjalan di pintu atau bertindak jengkel ketika pelanggan mengganggu mereka ketika mereka berbual dengan rakan sekerja, pelanggan mungkin merasakan bahawa mereka mengganggu pekerja anda. Tekankan kepada pekerja bahawa perhatian penuh mereka harus diberikan kepada pelanggan dari saat mereka memasuki restoran sehingga mereka keluar. Ini bermaksud menghentikan perbualan dengan pekerja lain, memberi salam kepada pelanggan dengan ucapan ikhlas, ramah dan mengucapkan terima kasih atas perniagaan mereka ketika mereka pergi.

Mesra dan Menyenangkan

Tidak selalu mudah untuk menjaga sikap positif semasa anda bekerja di restoran. Apabila pelanggan kurang ajar atau menuntut dan ada sandaran di dapur, sukar untuk membuat senyuman di wajah anda. Pelanggan tidak peduli dengan masalah anda. Mereka hanya mahukan makanan yang enak dan santai. Ingatkan pelayan bahawa cara mereka melayan pelanggan benar-benar mempengaruhi keuntungan restoran. Ambil orang yang ramah dan positif yang mampu melakukan perbualan santai dengan pelanggan dan memperhatikan kehendak pelanggan, sama ada yang melibatkan pengisian semula minuman berterusan atau permintaan pesanan khas.

Bersedia

Anda tidak akan menjemput rakan ke rumah anda untuk makan malam tanpa memastikan bahawa anda mempunyai semua yang anda perlukan untuk membuat makanan. Walaupun rakan anda mungkin memaafkan jika makanan tidak disajikan tepat pada waktunya atau anda tidak dapat membuat sesuatu yang anda rancangkan kerana anda lupa membeli bahan-bahannya, pelanggan restoran akan kurang memaafkan. Pastikan restoran anda siap menerima pelanggan semasa anda membuka. Siapkan makanan yang dapat disiapkan sebahagian atau sepenuhnya terlebih dahulu, pastikan tandas dan kawasan restoran yang lain bersih dan buka pintu anda tepat pada waktunya. Jadualkan bilangan kakitangan yang mencukupi di dapur dan di restoran.

Sentuhan Peribadi

Galakkan kakitangan anda untuk menawarkan perkhidmatan yang diperibadikan kepada pelanggan. Pelanggan berulang mungkin akan kembali lebih kerap jika kakitangan menunggu mengetahui nama mereka dan suka dan tidak suka. Simpan spreadsheet dengan nama pelanggan berulang dan tambahkan maklumat berkaitan yang telah mereka sebutkan, seperti alergi atau pilihan memasak. Sertakan maklumat peribadi yang mungkin anda pelajari mengenainya. Contohnya, jika Tuan dan Puan Milligan menyebutkan bahawa mereka akan pergi ke safari minggu depan, perhatikan perjalanan di komputer dan tanyakan kepada mereka mengenai percutian mereka pada waktu berikutnya mereka berkunjung.