Bagaimana Persediaan untuk Temuduga untuk Penganalisis Kredit

Penganalisis kredit memainkan peranan penting dalam organisasi dengan mengkaji dan menganalisis data untuk membuat keputusan kredit dan pinjaman bagi pihak syarikat. Perhatian yang tinggi diambil untuk memilih calon yang paling layak untuk jawatan ini kerana keputusan yang mereka buat akhirnya mempengaruhi peringkat syarikat dengan meramalkan dan meramalkan jumlah risiko yang berkaitan dengan transaksi tertentu. Sama ada anda seorang profesional berpengalaman dalam industri ini atau mencari jawatan penganalisis kredit peringkat permulaan, mempersiapkan wawancara dalam bidang ini boleh menjadi proses yang merisaukan. Namun, dengan sedikit penyelidikan dan persiapan, anda dapat membina keyakinan dan yakin bahawa anda tiba di wawancara anda dengan semua maklumat yang anda perlukan untuk menunjukkan kepada majikan bahawa anda 'adalah calon yang paling berkelayakan untuk pekerjaan penganalisis kredit.

1

Teliti bakal majikan agar anda sebiasa mungkin dengan semua aspek operasi perniagaan mereka. Adalah tidak biasa bagi penemuduga untuk mengemukakan soalan untuk menentukan apa, jika ada, pengetahuan yang anda ada mengenai syarikat itu, mengapa anda berminat untuk menyertai organisasi itu dan apa yang anda rasa dapat anda bawa ke meja jika anda diambil bekerja. Sebagai contoh, jika anda sebelumnya pernah bekerja di industri serupa, anda mungkin ingin membincangkan bagaimana keputusan yang anda buat sebagai penganalisis secara langsung membawa kepada hasil yang dapat diukur seperti peningkatan penjualan, jumlah pinjaman yang lebih banyak dibayar penuh atau menurun akaun tunggakan. Anda dapat meninggalkan kesan yang kekal dengan menyiapkan persembahan kecil mengenai bagaimana anda dapat menggunakan kaedah yang telah terbukti untuk membawa hasil yang serupa kepada bakal majikan anda.

2

Biasakan diri anda dengan keterangan pekerjaan sebelum tiba untuk temu ramah yang dijadualkan. Memeriksa syarat dan tanggungjawab utama yang digariskan dalam pengumuman pekerjaan asal membolehkan anda mengenal pasti pengalaman yang berkaitan dengan peribadi anda. Perhatikan sistem, proses, perkhidmatan atau produk tertentu yang disebutkan, dan pastikan untuk menyoroti pengetahuan atau pengalaman anda dengan atribut ini semasa wawancara anda.

3

Pastikan anda bersedia untuk menunjukkan kesesuaian pengalaman kerja semasa dan sebelumnya dan tanggungjawab utama kedudukan penganalisis kredit tertentu yang anda wawancara. Pengalaman kerja yang relevan mungkin merangkumi sejumlah tugas yang memerlukan analisis data untuk membuat keputusan yang kompleks atau tugas perakaunan atau kewangan. Anda juga mungkin diminta untuk membincangkan prosedur tertentu yang anda gunakan untuk membaca dan mentafsirkan maklumat penilaian kewangan dan kredit.

4

Pertimbangkan apa yang membuat anda memilih bidang pengajian ini. Kemungkinan soalan temu ramah mungkin menumpukan pada apa yang mendorong anda membuat keputusan untuk memilih jurusan anda di kolej atau, lebih khusus lagi, apa yang menarik anda untuk mengkhususkan diri dalam analisis risiko kredit. Bersedia untuk membincangkan, secara terperinci, kursus khusus yang anda ambil yang berkaitan dengan kedudukan yang anda mohon, seperti kewangan, perakaunan dan statistik, serta pencapaian akademik yang terkenal.