Perjanjian Pengedaran Eksklusif vs Francais

Ribuan orang Amerika mempunyai keinginan untuk memulakan perniagaan mereka sendiri, tetapi kebanyakan mereka kekurangan modal dan struktur sokongan yang diperlukan untuk melancarkan usaha baru. Dua pilihan yang tersedia untuk pemula sendiri adalah perjanjian francais dan perjanjian pengedaran eksklusif. Perjanjian pengedaran eksklusif memberi penjual hak eksklusif untuk menjual produk di kawasan geografi tertentu, sementara perjanjian francais membawa sekatan yang lebih formal mengenai bagaimana pemilik perniagaan dapat beroperasi. Usahawan harus memahami perbezaan antara francais dan perjanjian pengedaran eksklusif.

Fungsi Perjanjian Pengedaran Eksklusif

Fungsi utama perjanjian pengedaran eksklusif adalah memberi penjual hak eksklusif untuk memasarkan dan menjual produk di wilayah penjualan pengeluar. Perjanjian ini mempunyai aspek yang baik untuk kedua-dua belah pihak. Klausa pengedaran eksklusif memaksa pelanggan di wilayah itu untuk datang ke penjual khusus untuk mendapatkan produk tersebut, yang menghilangkan persaingan dari pesaing terdekat. Pengilang juga mendapat keuntungan dari perjanjian tersebut, kerana eksklusiviti menambah lapisan kelangkaan dan kehendak produk.

Contoh Perjanjian Pengedaran Eksklusif

Contoh perjanjian pengedaran eksklusif yang paling menonjol berasal dari pengeluar barang mewah. Mereka memihak kepada perjanjian pengedaran eksklusif untuk terus mengawal bagaimana produk dipasarkan dan di mana ia dijual. Contohnya, penjual barang kemas boleh menandatangani perjanjian pengedaran eksklusif untuk jenama jam tangan tertentu. Pengilang bersetuju untuk tidak membenarkan penjual perhiasan lain di wilayah itu menjual jam tangan itu dan barang kemas tersebut bersetuju untuk mematuhi sekatan harga dan pemasaran pengeluar.

Fungsi Perjanjian Francais

Perjanjian francais adalah kontrak antara syarikat, yang dikenali sebagai "francaisor," yang meminjamkan peraturan cap dagang dan organisasi perniagaannya dan individu atau entiti perniagaan, yang disebut "pemegang francais," yang membayar royalti dan / atau biaya permulaan untuk digunakan tanda dagangan dan peraturan tersebut. Perjanjian francais membenarkan pemegang francais mengedarkan produk dan perkhidmatan francaisor selagi pemegang francais mematuhi peraturan francaisor. Tidak seperti perjanjian pengedaran eksklusif, francaisi mungkin atau tidak mempunyai hak eksklusif untuk wilayah geografi tertentu.

Contoh Perjanjian Francais

Salah satu contoh jenis perjanjian francais melibatkan francais "format perniagaan". Dalam perjanjian francais gaya ini, francaisor membuat rancangan lengkap untuk diikuti oleh francaisi untuk mengurus dan menjalankan perniagaan. Rancangan francaisor menawarkan kepada pemegang francais proses tambahan untuk tugas-tugas utama yang terlibat dalam mengendalikan perniagaan, serta arahan khusus tentang bagaimana menangani keputusan pengurusan utama yang akan dihadapi oleh francaisi. Format perniagaan memberi francaisi kepada sistem percubaan dan percubaan untuk menjalankan perniagaan, menjimatkan masa, wang dan usaha yang terdapat dalam menjalankan perniagaan baru melalui percubaan dan kesilapan. Banyak rangkaian restoran yang popular, seperti McDonald's, Pizza Hut dan Chili's, adalah contoh utama francais format perniagaan.