Cara Merangka Kempen Iklan

Kempen pengiklanan membantu pemilik perniagaan dan pasukan mereka menggariskan strategi dan taktik terbaik untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan syarikat. Sama ada anda menawarkan produk atau perkhidmatan, atau merancang untuk mempromosikan produk anda di luar talian atau dalam talian, kempen iklan dapat membimbing anda melalui prosesnya. Sebelum anda mengembangkan kempen pengiklanan anda, perhatikan kedudukan syarikat anda di pasaran dan tentukan di mana anda ingin berada. Rancang kempen iklan anda dengan menjaga nilai, ciri dan faedah produk atau perkhidmatan anda di barisan hadapan kempen.

1

Sasarkan pasar yang ingin anda tarik dengan produk atau perkhidmatan yang anda iklankan. Anda perlu mengetahui lokasi geografi, jantina, tahap pendapatan rata-rata, status perkahwinan, tahap pendidikan, serta hobi dan minat mereka. Maklumat ini akan membantu anda mengumpulkan profil pelanggan, yang menggariskan di mana pasaran sasaran anda mendapatkan maklumat mereka dan cara yang paling berjaya untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan kepada mereka.

2

Lihatlah apa yang dilakukan pesaing anda, serta trend masa lalu, semasa dan masa depan. Tentukan sama ada terdapat perubahan dalam persekitaran pemasaran yang boleh mempengaruhi cara anda mengiklankan produk atau perkhidmatan anda, seperti faktor politik, ekonomi, teknologi atau sosiobudaya. Anda boleh mendapatkan maklumat ini dengan memperhatikan berita nasional dan tempatan, membaca laporan industri dan meninjau majalah perdagangan.

3

Kenal pasti tujuan kempen iklan anda, sebelum anda mula merancangnya. Anda mungkin mengembangkan kempen untuk membuat pelanggan mengetahui produk atau perkhidmatan baru yang anda perkenalkan ke pasar, anda mungkin ingin memperkenalkan pelanggan kepada penggunaan baru untuk produk atau perkhidmatan yang ada atau anda mungkin mempunyai promosi penjualan khas, seperti beli satu percuma satu. Gunakan maklumat ini untuk membuat tujuan khusus, terukur, dapat dicapai, realistik, tepat pada masanya untuk kempen iklan anda.

4

Gunakan penyelidikan pasaran anda untuk menentukan bagaimana pasaran sasaran anda mengetahui tentang produk dan perkhidmatan dan tempat mereka kemungkinan besar melakukan pembelian mereka. Gunakan maklumat ini untuk membantu anda memutuskan sama ada menggunakan pemasaran media sosial, beriklan di blog dan laman web, memilih iklan cetak atau melakukan iklan radio atau televisyen. Tentukan taktik tertentu yang ingin anda gunakan, berdasarkan matlamat dan anggaran anda.

5

Nyatakan bagaimana anda akan menilai sama ada usaha itu berjaya. Sekiranya anda menjalankan iklan cetak, misalnya, anda boleh meletakkan alamat laman web unik di atasnya dan mengesan jumlah lawatan dan penjualan yang anda terima melaluinya. Sekiranya anda memasang iklan sepanduk di blog nasional, anda dapat melacak kejayaan anda berdasarkan jumlah klik yang diterima iklan anda, dan berapa banyak penjualan atau pertanyaan yang anda terima, sebagai hasilnya.

6

Buat masa pelancaran kempen iklan anda untuk kesan maksimum. Walaupun beberapa syarikat banyak beriklan selama bulan penjualan mereka yang tinggi, yang lain menjimatkan dolar iklan mereka untuk bulan-bulan ketika perbelanjaan pengguna menurun. Sekiranya anda memasarkan mainan, anda mungkin memilih untuk beriklan pada musim cuti, sementara jika anda menawarkan penyelesaian penyamakan, anda boleh mengiklankan pada akhir musim sejuk hingga awal musim bunga.

7

Buat inventori sumber yang boleh digunakan syarikat anda untuk membantu kempen iklan anda. Ini termasuk meninjau bakat, pengetahuan dan kemahiran kakitangan anda, untuk melihat apakah anda perlu membawa perunding, menentukan teknologi apa yang anda ada di lokasi dan anggaran anda.

8

Ambil individu untuk membantu syarikat anda membuat iklan anda. Sekiranya anda merancang untuk menyiarkan iklan cetak, anda mungkin memerlukan penyalin iklan dan pereka grafik, sementara jika anda merancang untuk menembak iklan, anda mungkin memerlukan kru filem, pengarah, pelakon dan pelakon suara.

9

Uji iklan anda pada kumpulan fokus yang terdiri daripada pasaran sasaran anda, sebelum anda melancarkannya. Kumpulan fokus akan membantu anda mendapatkan maklum balas yang anda perlukan untuk membuat penyesuaian terhadap iklan tersebut. Setelah anda membuat perubahan, lancarkan kempen iklan anda dan tunggu untuk mengira hasilnya.