Idea Pemberian Peraduan yang Baik

Di Amerika Syarikat, runcit boleh digambarkan sebagai sukan yang kompetitif. Pakar pemasaran Rich Kizer dan Georganne Bender memerhatikan bahawa untuk setiap orang di AS terdapat sekitar 18 hingga 19 kaki ruang niaga yang dipenuhi dengan barang dagangan yang menggoda. Mereka mengesyorkan menyelesaikan persaingan dengan mewujudkan pengalaman membeli-belah yang menyeronokkan yang membezakan perniagaan kecil anda. Peraduan kreatif dengan hadiah khas adalah sebahagian daripada pakej itu. Sebenarnya, Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan mendapati pada tahun 2011 bahawa kira-kira 50 peratus orang Amerika memasuki sekurang-kurangnya satu undian pada tahun sebelumnya. Ini menunjukkan bahawa kempen pemberian hadiah yang dilakukan dengan baik akan memberi pelanggan apa yang mereka mahukan dan membantu anda membina asas pelanggan yang kuat.

Bina Hubungan dengan Barang Pelengkap

Oleh kerana pemasaran adalah untuk memperkukuhkan hubungan anda dengan pelanggan yang ada sekurang-kurangnya sama seperti mencari yang baru, anda harus menyesuaikan hadiah anda dengan pelanggan ideal anda. Fikirkan apa kelebihan yang akan membuatnya merasa seperti anda mengenali dan menghargainya - dan jangan takut untuk menawarkan hadiah peraduan yang melengkapkan inventori anda dan bukannya keluar dari stok biasa anda. Contohnya, jika anda menjual aksesori, fikirkan untuk menawarkan manikur percuma di salun berdekatan. Begitu juga, kedai mainan mungkin menunjukkan kepada ibu bahawa dia juga istimewa dengan sepasang anting-anting atau kupon untuk secawan kopi gourmet percuma. Dengan menawarkan barang atau perkhidmatan yang melengkapkan kedai anda tetapi tidak memerlukan perjalanan, anda tetap ingat pelanggan anda ketika mereka pergi sehingga mereka akan memikirkan anda di lain waktu mereka memerlukan sesuatu.

Perkhidmatan untuk Membuat Anda Cemerlang

Hadiah tidak perlu mengeluarkan banyak wang, tetapi beg berjenama atau cangkir kopi lain tidak mungkin dapat membantu anda menonjol. Perkhidmatan yang tidak dijangka sering dapat ditawarkan tanpa bayaran melebihi masa anda. Beri peluang kepada pelanggan untuk memenangi lawatan peribadi dari Santa, pembungkus hadiah Malam Krismas untuk semua hadiah Krismas pelanggan yang menang - bukan hanya yang dibeli dari anda - atau katil bunga musim bunga yang baru ditanam dengan biji dari taska dan anda ' Saya akan membuat pelanggan yang akan memberitahu rakannya. Fikirkan tentang siapa pelanggan ideal anda, apa yang sedang dia hadapi dan pertolongan apa yang mungkin dihargai. Kemudian jadikan ia berlaku untuknya.

Jadikannya Menyeronokkan

"Shoppertainment" adalah apa yang dikatakan oleh perunding runcit Kizer dan Bender yang dicari oleh orang Amerika. Gunakan hadiah sebagai sebahagian daripada permainan dan ia akan berfungsi untuk mengingatkan pelanggan anda bahawa perniagaan anda lebih banyak daripada memberikan barang yang diperlukan kepada mereka; ini juga memberi mereka pengalaman yang luar biasa. Anting-anting yang sempurna "dijumpai" semasa pencarian harta karun di kedai anda atau dimenangkan di pesta penghargaan pelanggan anda selepas waktu membuat kesan yang lebih tahan lama daripada anting-anting yang sama yang diserahkan. Sekiranya kedai anda lebih berorientasikan perkhidmatan atau pengalaman, pelanggan mungkin memenangi hak penamaan hidangan baru, potongan rambut atau stesen manicure. Pastikan anda mengambil gambar untuk diberikan kepada mereka - dan berkongsi di Facebook. Buat pengalaman dengan peringatan pulang dan anda telah memberi mereka hadiah pemberian yang memberikan kesan besar dan berkekalan - secara percuma.

Gaya Unik Anda

Setiap orang memerlukan pen. Logo anda pada pen mungkin mendapat perhatian oleh orang-orang di bank tempat pelanggan anda meninggalkannya, tetapi mereka tidak akan membuat anda menonjol di fikiran pelanggan anda. Lanyard untuk memegang sebotol air dengan monyet boneka yang comel, sebaliknya, mengingatkan ibu setiap kali dia menggunakannya bahawa dia suka membeli mainan di "Monkey Business." Pastikan hadiah anda menyeronokkan, tetapi cukup berguna dan menarik sehingga tidak akan terkubur di dalam laci sampah. Yang paling penting, pastikan hadiah anda sesuai dengan gambar dan gaya anda: cahaya dan keseronokan baik untuk kedai mainan, tetapi jika anda menjual barang antik yang mahal, anda mungkin menginginkan sesuatu yang lebih elegan.