Cara Mengajar Pasukan Menjadi Kepelbagaian yang Sedar Menggunakan Aktiviti

Sebagai pengurus, anda mesti mencari cara untuk berjaya mengintegrasikan orang dari pelbagai peringkat umur, bangsa, kepercayaan dan jantina ke dalam tenaga kerja yang produktif. Ramai orang mempunyai sedikit hubungan dengan kumpulan minoriti melalui keadaan dan bukannya pilihan. Ini boleh menimbulkan rasa janggal di tempat kerja kerana pekerja kadangkala gementar berinteraksi dengan orang dari pelbagai latar belakang dan budaya. Daripada mengelakkan masalah seperti ini, anda harus mengatur aktiviti di tempat kerja di mana semua pekerja anda dapat saling belajar mengenai satu sama lain dan menjadi lebih sedar akan budaya. Anda boleh menggunakan aktiviti ini untuk memupuk semangat berpasukan, dan ini akan menghasilkan produktiviti yang lebih tinggi.

1

Mengatur sesi latihan kepelbagaian mingguan. Mintalah setiap pekerja untuk memimpin satu sesi dengan menyediakan persembahan selama lima atau 10 minit mengenai satu aspek identiti mereka, seperti bangsa, agama, asal negara, kecacatan fizikal, usia atau jantina. Galakkan peserta untuk membincangkan pengalaman positif dan rintangan yang telah mereka atasi. Orang yang mendengar setiap penutur harus merasa empati kerana mereka dapat menghubungkan pengalaman mereka sendiri dengan penutur.

2

Keluarkan sehelai kertas, pembersih paip, bola plastik atau sesuatu yang boleh dicetak, digambar atau direka oleh pekerja anda. Arahkan setiap pekerja untuk melukis atau membuat sesuatu yang mewakili salah satu aspek terpenting dalam hidup mereka. Penyelidik di Penn State menggunakan pembersih paip dalam aktiviti ini dan mendapati bahawa para peserta terkejut mengetahui apa yang dianggap oleh orang-orang dari pelbagai latar belakang sebagai aspek penting dalam kehidupan mereka.

3

Bahagikan pekerja anda kepada dua atau tiga kumpulan, dan sediakan setiap kumpulan senarai jenis sapaan yang digunakan oleh orang dari pelbagai budaya. Sebagai contoh, orang-orang dari beberapa budaya berjabat tangan dan menjaga hubungan mata sementara yang lain mengangguk dan mengelakkan kontak mata. Arahkan kumpulan untuk memperkenalkan diri kepada satu sama lain menggunakan ucapan yang diberikan. Persatuan Psikologi Perindustrian dan Organisasi mengembangkan aktiviti seiring dengan itu supaya para peserta dapat mengetahui tentang budaya dan amalan orang lain.

4

Minta setiap pekerja untuk bercakap dengan kakitangan anda yang lain mengenai satu tokoh awam yang mereka kagumi. Anda mungkin mendapati bahawa banyak pekerja anda mempunyai wira yang sama walaupun mereka berasal dari budaya yang berbeza. Sekiranya pekerja wanita mengagumi atlet kulit hitam wanita, pekerja lelaki kulit hitam juga boleh mengagumi dia sebagai orang Afrika-Amerika yang berjaya, sementara seorang pekerja lelaki kulit putih mungkin mengaguminya kerana dia suka menonton sukan yang disertainya. Anda memecahkan halangan ketika anda cari persamaan.