Cara Melumpuhkan Linksys IGMP Snooping

Sekiranya rangkaian perniagaan anda menggunakan suis Linksys, ciri pengintipan Protokol Pengurusan Kumpulan Internet mungkin diaktifkan. Secara lalai, suis secara automatik meneruskan semua trafik multicast IP ke semua port yang disambungkan, meningkatkan penggunaan rangkaian. Setiap peranti yang menerima lalu lintas mesti menganalisisnya dan mengabaikan lalu lintas yang tidak diperlukan. Pengintipan IGMP membolehkan pengalih Linksys memeriksa lalu lintas dan menghantarnya hanya ke tempat yang perlu dilaluinya, sehingga mengurangkan penggunaan rangkaian. Anda boleh mematikan pilihan ini dari halaman konfigurasi suis Linksys. Ciri ini biasanya hanya terdapat pada suis Linksys untuk rangkaian perniagaan, bukan penghala rumah.

1

Klik butang Mula, ketik "Sambungan Rangkaian" ke dalam kotak carian di menu Mula, tekan "Enter," klik dua kali "Sambungan Kawasan Setempat" di tetingkap yang muncul dan klik butang "Perincian". Perhatikan alamat IP suis di sebelah kanan IPv4 Default Gateway di tetingkap Perincian.

2

Ketik alamat IP berangka suis Linksys ke bar alamat penyemak imbas Web anda dan tekan "Enter" pada papan kekunci untuk mengakses halaman persediaan suis Linksys.

3

Log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan suis. Sekiranya anda tidak mengetahui nama pengguna dan kata laluan, tanyakan kepada pentadbir rangkaian anda atau cari kombinasi nama pengguna dan kata laluan lalai dalam manual pengguna peranti.

4

Klik folder "Bridging" di bar sisi. Klik pautan "Multicast" dan klik "IGMP Snooping" di bawah Multicast.

5

Klik kotak centang "Aktifkan Status Pengintaian IGMP" untuk membersihkannya.

6

Klik butang "Terapkan" untuk menyimpan tetapan anda.