Bagaimana Syarikat Menggunakan Analitis Web?

Analisis web dapat memberikan gambaran mengenai prestasi laman web. Banyak pakej hosting Web merangkumi alat analisis Web. Perkhidmatan percuma seperti Google Analytics, yang boleh digunakan di mana-mana laman web, juga popular. Syarikat menggunakan analitik Web untuk mengetahui maklumat mengenai pelawat mereka, termasuk bagaimana mereka berinteraksi dengan halaman di laman web. Maklumat yang diperoleh dari analitik dapat membantu untuk memberitahu keputusan masa depan mengenai kandungan dan pemasaran Internet dan perkhidmatan syarikat lain.

Pengukuran prestasi

Tujuan utama sistem analitik Web untuk mengukur prestasi laman web. Dalam antara muka analitik Web, seperti perkhidmatan Google Analytics, pengurus syarikat dapat melihat data mengenai berapa banyak lawatan yang dilayari sebuah laman web, berapa banyak kunjungan yang telah dimiliki setiap halaman dan maklumat tambahan mengenai lawatan ini termasuk berapa lama pengguna menghabiskan pada setiap halaman. Analitis juga menunjukkan sumber lalu lintas, jadi anda dapat melihat sekilas bagaimana pengguna menjangkau laman web anda. Dalam kebanyakan kes, orang mengunjungi laman web bukan dengan memasukkan alamat Web ke dalam penyemak imbas mereka tetapi dengan mengikuti pautan. Pautan sedemikian boleh terdapat di laman web lain atau di halaman hasil mesin pencari. Dengan melihat dari mana pengguna laman web berasal, kakitangan syarikat dapat mengetahui cara terbaik untuk memfokuskan usaha pemasaran.

Data Pelawat

Data pelawat dalam laporan analisis dapat membantu membina gambaran tentang siapa pengunjung laman web. Sebilangan besar sistem analisis dapat memberitahu anda maklumat geografi mengenai tempat pelawat mengakses laman web anda. Oleh kerana pelawat berpotensi berada di mana saja di dunia, ini memberikan sebuah syarikat maklumat yang berpotensi berharga, terutama jika perniagaan itu bersifat antarabangsa. Anda juga dapat mengetahui bahagian pengunjung laman web yang baru berbanding dengan kembali. Syarikat teknologi dapat mengakses maklumat mengenai sistem operasi dan pelawat penyemak imbas web yang boleh berguna terutama yang berkaitan dengan perniagaan perisian.

Pengoptimuman Pemasaran

Banyak syarikat dengan produk atau perkhidmatan yang tersedia melalui Internet menggunakan pemasaran dalam talian. Ini termasuk iklan dari syarikat seperti Google melalui program AdWords dan AdSense. Sekiranya syarikat melabur sebahagian daripada anggaran pemasaran mereka dalam iklan dalam talian, mereka biasanya ingin mengira pulangan pelaburan ini. Dengan menggunakan sistem seperti Google Analytics, anda dapat melihat usaha periklanan dalam talian mana yang berhasil mengirim lalu lintas ke laman web anda dan juga apakah pengguna tersebut kemudian melakukan pembelian dalam hal laman web e-dagang. Data ini kemudian dapat dimasukkan ke dalam keputusan masa depan mengenai pemasaran dalam talian.

Pengoptimuman Kandungan

Properti Web syarikat seperti laman web dan blog dapat melayani pelbagai tujuan. Beberapa halaman di laman web mungkin dirancang untuk memproses transaksi, sementara yang lain mungkin mempunyai tujuan yang bermaklumat. Dengan analisis, anda dapat melihat sejauh mana prestasi halaman berkaitan dengan tujuannya. Contohnya, jika anda mempunyai blog maklumat tetapi pelawat anda tidak menghabiskan masa yang lama di halaman untuk membaca kandungan sepenuhnya, anda mungkin perlu melihat kualiti kandungan ini dan mempertimbangkan untuk memperbaikinya.