Cara Memindahkan Fail Dari Hard Drive Dengan Sektor Buruk ke Yang Lain

Sektor buruk pada cakera keras boleh menyebabkan fail rosak dan kegagalan boot. Apabila sektor pada cakera keras anda mula gagal, anda harus segera berhenti menggunakannya sehingga anda dapat memindahkan fail ke pemacu lain menggunakan alat pengklonan cakera. Sekiranya kerosakan tidak terlalu besar, anda boleh mengakses pemacu sebagai sistem fail mentah dan memindahkan bait sektor byte yang dapat diselamatkan ke pemacu yang baik. Mengklonkan pemacu yang gagal membolehkan anda mengakses fail anda dari imej cakera tanpa risiko kehilangan data lebih lanjut.

Guru HDD

1

Lawati laman web Guru HDD untuk memuat turun Alat Salin Mentah HDD versi terbaru (lihat Sumber).

2

Sambungkan pemacu yang gagal ke komputer anda menggunakan penyesuai SATA-ke-USB. Klik dua kali fail yang dimuat turun untuk memasang HDD Raw Copy Tool dan klik "Selesai" untuk melancarkan program.

3

Pilih cakera keras anda di menu "Sumber" dan klik "Teruskan." Pilih cakera keras anda yang baik di menu "Destinasi" dan klik "Teruskan."

4

Klik "Mula" untuk mengklon pemacu yang rosak sebagai imej cakera pada pemacu baru.

Penyelamat DD

1

Lawati laman CD Penyelamat Sistem untuk memuat turun cakera pemulihan yang boleh di-boot (lihat Sumber).

2

Masukkan CD kosong di komputer anda dan klik dua kali fail ISO yang anda muat turun. Klik "Burn Image" di tetingkap pop-up untuk membuat CD yang boleh di-boot dari gambar cakera.

3

Hidupkan semula komputer anda dan ikuti arahan pada skrin percikan untuk memasuki BIOS sistem. Gunakan kekunci anak panah untuk melihat urutan but pemacu anda dan pastikan pemacu CD anda terlebih dahulu. Ikuti arahan di skrin untuk menghidupkan semula komputer anda.

4

Sambungkan pemacu buruk ke komputer anda menggunakan penyesuai SATA-ke-USB.

5

Masukkan "fdisdk -l" (tanpa tanda petik di sini dan di seluruh) pada command prompt untuk melihat senarai pemacu yang disambungkan.

6

Masukkan "ddrescue / dev / sda / dev / sdb logfile" di konsol, ganti "sda" dengan nama pemacu buruk anda, "sdb" dengan nama pemacu baik anda dan "logfile" dengan nama fail untuk log fail DD Rescue buat.

Acronis

1

Lawati laman Acronis untuk memuat turun Gambar Sejati (lihat Sumber). Pasang program di komputer anda.

2

Sambungkan cakera keras anda ke port USB di komputer anda menggunakan penyesuai dan lancarkan True Image.

3

Klik "Seterusnya" dan pilih pemacu yang gagal sebagai pemacu "Sumber". Pada skrin seterusnya, pilih drive yang baik sebagai "Target."

4

Klik "Seperti Ada" dan "Teruskan." True Image mula mengklon sektor pemacu anda mengikut sektor. Klik "Abaikan" untuk melangkau sektor buruk apabila mesej amaran muncul.

5

Klik "Reboot" setelah mengklon pemacu untuk memulakan semula komputer anda.