Cara Membuat Invois Pro Forma

Invois pro forma serupa dengan invois komersial sebenar yang dihantar kepada pelanggan yang meminta pembayaran untuk barang dan perkhidmatan. Perbezaannya adalah bahawa invois pro forma diberikan kepada calon pembeli sebelum perjanjian diselesaikan. Ini dirancang untuk memungkinkan anda, penjual, untuk menggariskan komitmen anda untuk menjual sejumlah produk atau perkhidmatan dengan harga yang ditentukan. Pro forma bertindak sebagai sebut harga, memberitahu calon pembeli apa yang anda tawarkan dan menjelaskan syarat penjualan. Faktur pro forma juga dapat digunakan untuk mendukung permintaan kredit pembeli dari institusi keuangan mereka, dan juga oleh pejabat kastam untuk menghitung duti dan pajak.

1

Tentukan harga dan terma penjualan prospek kesepakatan yang telah anda buat dengan pembeli. Faktorkan semua kos tambahan yang mungkin anda tanggung sebagai penjual, terutamanya jika produk yang dijual akan dieksport ke negara lain. Termasuk penghantaran dan pengangkutan lain, pergudangan, insurans, cukai, dan bea cukai dan tugas. Maklumat ini dianggap sebagai tawaran yang mengikat untuk menjual barang atau perkhidmatan di bawah syarat yang ditentukan, jadi membuatnya selengkap dan seakurat mungkin.

2

Buat invois pro forma anda menggunakan sebut harga atau format invois komersial. Pastikan perkataan "Pro Forma Invoice" dicetak dengan jelas di bahagian atas halaman. Sertakan nama penuh dan alamat surat untuk anda (penjual) dan penerima invois (bakal pembeli) beserta tarikh invois dibuat. Sekiranya perjanjian itu hanya berlaku melalui tarikh tertentu, sertakan tarikh itu juga, menggunakan frasa seperti "Syarat yang berlaku hingga 31 Mac 2013" atau "Syarat boleh berubah setelah 31 Mac 2013."

3

Gariskan dengan jelas item atau jenis perkhidmatan yang tepat yang diliputi oleh invois pro forma. Senaraikan setiap item atau produk secara berasingan dan tentukan berapa banyak setiap item yang anda tawarkan. Sertakan butiran deskriptif lain yang diperlukan, seperti ukuran, warna, nombor model atau spesifik lain yang berkaitan dengan penjualan. Sekiranya anda menjual bola, misalnya, anda mungkin menyenaraikan "Bola anak, getah merah, diameter 2 inci, masing-masing 12" sebagai satu baris pada invois anda. Untuk penghantaran yang pergi ke luar AS, sertakan negara asal - di mana setiap produk dihasilkan - untuk memenuhi kastam dan keperluan import / eksport.

4

Nyatakan syarat kewangan dan penghantaran perjanjian yang dicadangkan. Pro forma harus menjelaskan jenis mata wang yang akan digunakan - dolar AS, euro, franc Swiss - serta syarat pembayaran. Di samping itu, anda harus memasukkan kos per unit untuk setiap item dan jumlah untuk setiap jenis item. Untuk bola kanak-kanak merah, catatan lengkap pada invois pro forma berbunyi seperti berikut: Bola kanak-kanak, getah merah, diameter 2 inci, dibuat di Amerika Syarikat, masing-masing 12 $ 1,50 = $ 18,00.

5

Tandatangani dan tarikh invois pro forma anda. Blok tandatangan anda harus merangkumi nama penuh dan tajuk atau kedudukan anda di dalam syarikat, jadi penerima boleh yakin anda berada dalam kedudukan yang sah untuk membuat tawaran penjualan.