Proses Pemberian Francais

Operasi perniagaan anda mungkin kecil sekarang, tetapi mungkin anda berada di tahap di mana anda mempertimbangkan pengembangan masa depan. Salah satu kaedah mengembangkan perniagaan anda ialah menjual unit francais. Francais membolehkan anda meningkatkan jumlah tanpa mengambil perbelanjaan dan kemungkinan risiko menggunakan modal anda sendiri. Melihat proses francais dapat membantu anda menentukan sama ada ia sesuai untuk perniagaan anda.

Fungsi

Francais membolehkan anda mengembangkan perniagaan dengan menjual hak untuk menggunakan jenama anda kepada pemilik perniagaan kecil lain yang dikenali sebagai francaisi. Sebagai balasannya, francaisi membayar royalti biasa kepada anda, biasanya peratusan dari penjualan kasar unit. Pemegang francais juga bersetuju untuk mengikuti model perniagaan anda yang telah terbukti, sementara anda memberikan sokongan dalam bidang seperti latihan, pemasaran dan operasi perniagaan.

Kebaikan

Manfaat utama proses francais adalah membantu meningkatkan identiti jenama dan pertumbuhan perniagaan anda tanpa pelaburan yang besar dari pihak anda. Francaisi bertanggungjawab untuk mendapatkan pembiayaan untuk membuka unit, sehingga menanggung risiko sekiranya unit tersebut gagal. Dengan mewajibkan pemegang francais mengikuti model perniagaan anda, anda juga mempunyai tahap kawalan yang besar terhadap bagaimana perniagaan tersebut beroperasi.

Pertimbangan

Menurut laman web AllBusiness, ciri perniagaan tertentu menjadikannya calon yang baik untuk francais. Ini termasuk keunikan di pasaran, kredibiliti yang mantap, pengurusan yang kuat dan struktur operasi yang agak asas yang mudah diikuti oleh francaisi. Perniagaan anda juga harus dapat disesuaikan dengan pelbagai jenis lokasi geografi.

Perancangan

Menurut laman web Pengusaha, ada beberapa langkah yang harus diikuti setelah anda memutuskan perniagaan anda sesuai untuk francais. Pertama, kembangkan rancangan perniagaan bertulis yang merangkumi maklumat seperti penyata kewangan yang diproyeksikan, serta strategi pemasaran anda. Buat juga perjanjian francais yang menjelaskan syarat dan kewajiban untuk anda dan francaisi anda. Seterusnya, failkan sebarang dokumen yang diperlukan untuk mendapat persetujuan negeri Setelah francais anda diluluskan, mulakan wawancara dengan kakitangan untuk membantu anda memulakannya. Sekarang, anda sudah bersedia untuk mula memasarkan dan menjual peluang francais anda. Sekiranya anda merancang untuk menjual unit di kawasan Houston, gunakan sumber seperti Business Nation dan Cityfeet.

Amaran

Walaupun anda sebagai francaisor tidak terlibat secara langsung dalam operasi harian unit francais anda, salah langkah oleh pemegang francais masih boleh memberi kesan negatif kepada seluruh organisasi anda. Contohnya, jika anda mengendalikan francais restoran, kejadian keracunan makanan di mana-mana unit francais boleh menjejaskan penjualan untuk keseluruhan rangkaian francais.