Akaun Mana Yang Umumnya Termasuk dalam Kitaran Pendapatan Syarikat?

Akaun yang biasanya disertakan oleh pengurus kewangan dalam kitaran pendapatan syarikat menjalankan gamut dari keuntungan penjualan dan pelaburan hingga pembayaran balik fiskal dan rebat vendor. Akaun ini biasanya merangkumi bahagian atas penyata untung dan rugi - nama lain untuk penyata pendapatan atau laporan pendapatan.

Kitaran Hasil

Kitaran pendapatan syarikat adalah perjalanan operasi bermula apabila jurujual mengambil pesanan pelanggan dan berakhir apabila perniagaan mencatatkan pendapatan dalam penyata untung rugi. Biasanya, kitaran ini merangkumi pengurusan pesanan, pemeriksaan latar belakang pelanggan dan tinjauan maklumat kewangan, kelulusan kredit, penghantaran barang, invois dan pelaporan kewangan. Sekiranya anda memiliki perniagaan, anda boleh mengambil buku panduan pengurusan kitaran pendapatan pesaing untuk memahami bagaimana mereka menjana wang dalam jangka masa tertentu, menjana lebih banyak dari masa ke masa, mencari cara untuk meningkatkan penjualan dan memperluas pangsa pasar setiap hari.

Akaun Hasil

Untuk mengetahui akaun yang disertakan syarikat dalam kitaran pendapatannya, selok-belok lejar am korporat. Ini adalah dokumen di mana perniagaan mengklasifikasikan semua item kewangan yang diandalkannya untuk merekod urus niaga, menyemaknya untuk ketepatan dan kelengkapan dan menyediakan ringkasan data perakaunan tanpa ralat - nama lain untuk penyata kewangan, atau sinopsis data perakaunan. Akaun pendapatan lejar umum merangkumi penjualan barang, penyediaan perkhidmatan, potongan dan rebat dari vendor dan penyedia perkhidmatan, dan keuntungan dari sekuriti yang boleh dipasarkan seperti variasi kertas komersial, saham, bon dan derivatif. Kertas komersial adalah produk hutang yang akan jatuh tempo dalam 270 hari. Penyedia perkhidmatan termasuk tuan tanah, mesin penyelenggara, penanggung insurans dan kontraktor.

Pembukuan

Apabila syarikat menjual barang dagangan atau menyediakan perkhidmatan, penjaga buku mendebitkan akaun penghutang pelanggan dan mengkreditkan akaun hasil penjualan. Catatan ini mematuhi peraturan perakaunan yang mewajibkan perniagaan untuk mengkreditkan pendapatan, liabiliti atau akaun ekuiti untuk meningkatkan nilai dan mendebitkan akaun untuk mengurangkan baki. Piawaian kewangan mewajibkan catatan jurnal yang berlawanan untuk akaun aset atau perbelanjaan. Apabila pelanggan membayar barang, akauntan junior - nama lain untuk penjaga buku, atau pelatih akauntan - mendebitkan akaun penghutang pelanggan (untuk membawanya kembali ke nol) dan mengreditkan akaun tunai. Jangan salahkan kredit tunai perakaunan untuk kredit bank; yang pertama mengurangkan wang syarikat, sedangkan yang kedua menambah dana dalam akaun pelanggan.

Melapor

Sebagai tambahan kepada penyata untung rugi, akaun hasil merangkumi sinopsis data kewangan yang lain. Hutang pelanggan - wang tunai yang diharapkan daripada pelanggan - mengalir ke penyata kedudukan kewangan, laporan akauntan sering disebut sebagai kunci kira-kira. Pendapatan meningkatkan pendapatan bersih korporat, yang akhirnya masuk ke akaun induk perolehan tertahan - komponen penyata ekuiti.