Bagaimana Merancang & Memperkembangkan Perniagaan

Objektif perancangan perniagaan adalah untuk mengembangkan rangkaian langkah logik untuk membantu perniagaan anda berkembang atau cetak biru untuk membina usaha yang mempunyai peluang terbaik untuk berjaya dalam pasaran yang kompetitif. Kos pelaksanaan langkah-langkah ini diunjurkan, bersama dengan pendapatan yang diproyeksikan. Nombor ramalan ini secara berkala dibandingkan dengan hasil sebenar untuk mengukur kemajuan syarikat menuju tujuannya dan mengatasi kekurangan pendapatan melalui perubahan strategi dan taktik.

Rancangkan Usaha Perniagaan

1

Buat visi anda. Bayangkan seberapa besar syarikat yang anda ingin bina, dan apa yang akan dicapai oleh usaha anda selama tiga hingga lima tahun. Visi pemilik kedai runcit adalah untuk membina rangkaian mini sepuluh kedai dalam masa itu.

2

Tentukan keperluan pasaran. Anggarkan ukuran pasaran anda, atau populasi bakal pelanggan. Tentukan faedah produk atau perkhidmatan anda kepada pelanggan. Pastikan anda membawa produk dan perkhidmatan ke pasaran sehingga pelanggan akan mempunyai keinginan yang kuat untuk membeli kerana faedahnya sangat signifikan berbanding dengan apa yang dapat diberikan oleh pesaing.

3

Merangka model perniagaan. Huraikan pelbagai aliran pendapatan syarikat anda dan faktor struktur mengenai syarikat anda yang akan membawa kepada keuntungan. Sebuah syarikat pembuatan mungkin mempunyai aliran pendapatan tambahan dari perkhidmatan dan pembaikan produk. Faktor struktur merangkumi overhead yang rendah, dan kos barang yang lebih rendah daripada purata penjualan.

4

Analisis persaingan anda. Kumpulkan maklumat tentang apa yang mereka lakukan dengan baik, atau inti kelebihan daya saing mereka, dan apa kelemahan mereka.

5

Kembangkan rancangan pemasaran yang strategik. Huraikan kaedah pemasaran yang akan anda gunakan untuk membuat pelanggan mengetahui syarikat anda, dan taktik penjualan yang akan anda gunakan untuk mendorong mereka membeli dari anda.

6

Buat rancangan personel. Tentukan sumber daya manusia yang diperlukan untuk mencapai objektif syarikat. Kenali kemahiran dan pengalaman yang anda perlukan pasukan anda, sebagai satu kumpulan, untuk menjalankan syarikat dengan berkesan.

7

Sediakan rancangan kewangan. Rancangan kewangan, atau ramalan, disusun menggunakan perisian hamparan. Lakukan unjuran bulan dan bulan hasil dan perbelanjaan.

Kembangkan Usaha Perniagaan

1

Menilai kemajuan anda. Lihatlah prestasi keseluruhan syarikat anda sekurang-kurangnya sekali setahun. Kenalpasti bidang-bidang yang paling penting untuk diperbaiki agar dapat mengembangkan perniagaan.

2

Cari peluang baru. Fikirkan pasaran sasaran baru untuk produk atau perkhidmatan anda, inovasi untuk memperbaikinya, dan produk atau perkhidmatan baru yang dapat anda pasarkan ke pangkalan pelanggan setia anda.

3

Meningkatkan kecekapan operasi. Tingkatkan tahap perkhidmatan pelanggan anda secara berterusan, yang akan menghasilkan perniagaan berulang dari pelanggan yang berpuas hati ini. Rangka cara untuk mengendalikan syarikat dengan cara yang lebih ramping dan lebih cekap dari sudut modal dan sumber manusia.