Idea Pemasaran untuk Bank

Bank menduduki hampir setiap sudut di daerah komersial kawasan metropolitan. Walaupun banyak institusi kewangan tempatan dan serantau wujud, kehadiran mereka sering hilang di tengah-tengah wujudnya bank runcit antarabangsa. Akibatnya, bank kecil yang ingin diperhatikan mesti menjadi lebih kreatif ketika memasarkan jenamanya kepada orang ramai.

Ganjaran

Orang suka mendapatkan sesuatu secara percuma. Banyak bank mendapati kejayaan pemasaran dengan menawarkan barang dagangan percuma kepada pengunjung sebagai keuntungan untuk melindungi institusi ini. Dalam banyak keadaan, pelanggan baru diberi hadiah sebagai ganti membuka akaun cek baru. Semasa menarik pelanggan dengan nilai bersih yang lebih tinggi, wang percuma yang ditawarkan oleh bank boleh menjadi boros. Laporan pada tahun 2003 menunjukkan bahawa Stockyards Bank & Trust Wealth Management Group di Louisville, Kentucky, memberi ganjaran kepada pelanggan dengan banyak lawatan, termasuk acara paintball, perjalanan memancing, ekspedisi berburu, dan belanja. Selain membuat pelanggan senang, kegembiraan ini memberi peluang kepada para bankir untuk mengembangkan hubungan interpersonal yang lebih kuat dengan pelanggan mereka.

Percuma

Banyak bank menawarkan barang percuma kepada pengunjung setiap hari tanpa alasan lain selain untuk mewujudkan suasana kebajikan. Beberapa bank memberikan lolipop atau alat makan lain kepada pelanggan dan anak-anak mereka. Institusi lain menyimpan simpanan biskuit doggy sebagai makanan istimewa untuk rakan berkaki empat pelanggan. Walaupun taktik pemasaran ini tidak selalu menghasilkan perniagaan baru dengan segera, gerak kerja ini sangat membantu dalam mewujudkan kehendak baik antara bank dan pelanggan, baik yang ada maupun yang bakal.

Papan tanda

Signage memberikan satu lagi peluang pemasaran yang sangat baik untuk bank. Walaupun nama dan logo kebanyakan perniagaan dipaparkan di bangunan mereka, beberapa helah dapat digunakan untuk memastikan orang yang lewat memperhatikan dan mengingati. Cukup dengan memaparkan waktu dan suhu di samping nama bank menarik perhatian. Mereka yang berjalan atau memandu oleh pertubuhan memeriksa ramalan harian, sambil tanpa sedar melihat nama dan logo institusi kewangan.

Strategi pemasaran ini dapat dilangkah lebih jauh; selain jam dan termometer, papan tanda bank mungkin merangkumi mesej, seperti fakta mengenai produk yang ditawarkan oleh institusi, waktu operasi bank atau bahkan berita mengenai perkara tempatan. Dengan mengubah pesanan yang dipaparkan secara berkala, bank dapat menyesuaikan tanda untuk mempromosikan perniagaan.