Apakah Elemen Penting Perancangan Berkesan Dalam Organisasi?

Rancangan perniagaan yang berkesan sangat penting untuk mendapatkan dana dan untuk membimbing perniagaan anda dimulakan. Pada masa yang sama, anda perlu menyusun rancangan perniagaan dalaman untuk memandu operasi harian anda. Segala-galanya dari siapa yang akan memanggil pelanggan hingga bagaimana anda menyusun pasukan pengurusan anda dan jenis pemasaran yang anda akan terlibat adalah komponen penting dalam rancangan organisasi yang berkesan.

Ringkasan

Ringkasan eksekutif memberikan rangka tindakan untuk perniagaan dan memproyeksikan objektif keseluruhan syarikat anda. Ringkasannya adalah bahagian penting dari rancangan anda kerana ia mengarahkan semua bahagian lain dari rancangan anda. Sertakan pernyataan misi dalam ringkasan yang menerangkan perniagaan anda secara ringkas. Terangkan barang dan perkhidmatan anda serta lokasi syarikat anda dan sejarah perniagaan yang ringkas. Ringkasannya hendaklah merangkumi maklumat mengenai kewangan anda dan matlamat serta unjuran masa depan anda.

Produk dan servis

Produk atau perkhidmatan yang anda jual menjadi asas operasi anda dan perlu ditentukan secara terperinci dalam proses perancangan anda. Skop perniagaan anda harus dikenal pasti dengan jelas dalam rancangan strategik anda. Sertakan maklumat mengenai vendor dan harga, kitaran hidup produk atau perkhidmatan anda, rancangan pengembangan produk utama anda dan bagaimana perkhidmatan atau barang niaga memberi manfaat kepada pelanggan anda. Sertakan rancangan untuk penambahan yang ingin Anda buat di masa depan serta rancangan untuk peralihan ke produk atau perkhidmatan lain seperti yang ditentukan oleh penyelidikan pasaran anda.

Pemasaran

Walaupun anda mungkin menyentuh pasaran sasaran anda dalam ringkasan, sertakan laporan terperinci mengenai demografi pelanggan yang anda inginkan dan jalan apa yang anda rancangkan untuk menjangkau pelanggan tersebut. Rancangan pemasaran anda harus menyoroti strategi anda dan merangkumi kekuatan dan kelemahan anda dengan data tentang memanfaatkan yang terakhir dan memperbaiki yang pertama. Bawa analisis dalaman dan luaran untuk membentuk rancangan anda. Penting untuk menekankan peluang yang dikenal pasti untuk pertumbuhan dalam rancangan anda.

Fungsi

Pelan dalaman untuk organisasi anda merangkumi definisi mengenai pelbagai peranan yang akan dimainkan oleh pekerja anda dalam perniagaan. Gunakan dokumen perancangan untuk menerangkan fungsi kakitangan anda berkaitan dengan rantai perintah. Pengurus dan penyelia beroperasi dengan jayanya apabila mereka diberi arahan yang jelas dan menyedari tanggungjawab masing-masing. Dengan menekankan peranan setiap pekerja dalam syarikat, anda menggambarkan bagaimana pelbagai fungsi berfungsi bersama untuk kejayaan syarikat. Sertakan arahan untuk komunikasi agar operasi berjalan lancar.