Cara Mengeksport Dari Primavera ke Projek Microsoft

Projek Primavera P6 Profesional dan Microsoft Oracle merupakan pilihan bersaing dalam bidang perisian pengurusan projek. Sekiranya anda menggunakan Primavera dan mesti berkongsi data dengan pelanggan atau vendor yang menggunakan Microsoft Project, Oracle menawarkan anda pelbagai pilihan eksport data untuk menampung pelbagai versi Projek. Pilihan ini dapat membantu perniagaan anda mengintegrasikan perkhidmatan dan produknya dengan syarikat-syarikat lain untuk menawar atau mensubkontrak bahagian projek besar, termasuk kontrak kerajaan.

1

Buka projek Primavera anda dalam aplikasi P6. Buka menu "Fail" dan pilih "Eksport."

2

Gunakan butang radio "Format" untuk memilih pilihan eksport yang paling sesuai dengan versi Microsoft Project yang anda sasarkan. Primavera menawarkan pilihan XML yang serasi dengan Microsoft Project 2003, 2007 dan 2010; MPP untuk Projek 2003; dan MPX untuk versi Projek yang lebih lama.

3

Pilih "Microsoft Project" sebagai format fail. Klik pada butang "Next" untuk meneruskan ke skrin seterusnya dalam proses eksport.

4

Centang kotak "Eksport" untuk setiap projek yang anda eksport. Untuk menukar nama atau lokasi fail eksport, klik dua kali pada medan "Eksport Nama Fail".

5

Tambahkan templat pilihan eksport baru atau buat pengubahsuaian templat untuk mengubah pemetaan bidang, mata wang, nota mengenai Struktur Pecahan Kerja atau topik buku nota lain, dan tetapan lain yang mengatur bagaimana projek Primavera anda mengeksport. Klik pada butang "Next" untuk meneruskan.

6

Semak tetapan eksport anda dan klik pada butang "Selesai" untuk menyelesaikan prosesnya. Klik pada butang "Tutup" untuk menutup tetingkap.