Berapa Lama Anda Perlu Mendapat Perhatian Penonton Laman Web?

Tidak kira berapa banyak wang yang anda belanjakan untuk membuat laman web perniagaan anda, penonton akan meninggalkan dengan cepat jika tidak menarik perhatian mereka. Menurut Kumpulan Nielsen Norman, penonton biasanya meninggalkan laman web dalam 10 hingga 20 saat. Anda tidak akan mendapat peluang kedua untuk membuat kesan pertama yang baik. Dengan menggunakan beberapa strategi, anda dapat membuat perhatian penonton lebih lama, sambil menjana prospek dan pendapatan baru.

Gambaran keseluruhan

Orang mempunyai jangka masa yang pendek. Menurut Statisticbrain.com, lapan saat adalah jangka masa perhatian rata-rata orang dan hanya 28 peratus perkataan yang dibaca di laman web rata-rata. Daripada membuang masa dan wang untuk membuat halaman Web teks sahaja, kurangkan teks dan gunakan item yang menarik perhatian seperti video, gambar dan titik peluru.

Tujuan

Penonton laman web sibuk; dengan begitu banyak perkara yang menarik perhatian mereka, mereka tidak mempunyai masa untuk mengetahui tujuan laman web anda. Mereka mahu anda bercakap dengan mereka dan bukan pada mereka. Menyampaikan maklumat laman web anda dengan cara yang mudah difahami dan difokuskan membolehkan penonton menentukan bagaimana produk atau perkhidmatan perniagaan anda akan memberi nilai tambah kepada kehidupan mereka atau menyelesaikan masalah mereka.

Warna

Memilih warna laman web yang sesuai untuk tema laman web anda membantu perhatian penonton. Setiap warna mempunyai makna psikologi yang berkaitan dengannya. Menurut Color Wheel Pro, merah adalah warna yang kuat secara emosional yang membangkitkan perasaan tenaga, keinginan, dan cinta; sementara kuning membangkitkan perasaan kegembiraan, kebahagiaan, dan akal. Menggunakan kombinasi warna yang tepat dapat mempengaruhi mood penonton dan membuat mereka tetap terlibat.

Kandungan Berharga

Penonton laman web ingin mengetahui tentang kelebihan produk atau perkhidmatan anda dan bukannya ciri-cirinya. Manfaat menerangkan bagaimana produk atau perkhidmatan anda akan membantu menyelesaikan masalah mereka, sementara ciri menggambarkan fungsi produk atau perkhidmatan anda. Mereka juga mahukan kandungan berharga. Menawarkan item percuma dengan tajuk yang menarik, seperti lembaran tip, video, artikel, dan e-book menarik perhatian penonton dan mendorong mereka untuk bertahan lebih lama.