Cara Membuka Perniagaan Kecil

Memulakan perniagaan kecil lebih mudah daripada mendirikannya dan membuatnya bertahan lebih dari dua tahun. Menurut statistik Small Business Association (SBA) 2008, 70 peratus perniagaan baru bertahan dua tahun, dengan hanya separuh dari kejayaan tersebut yang berjaya mencapai ulang tahun lima tahun. Membuka perniagaan kecil anda bermaksud mengikuti syarat undang-undang di peringkat negeri dan persekutuan untuk industri anda dan mengikuti rancangan pelaksanaan untuk pertumbuhan.

1

Gariskan konsep perniagaan anda dalam rancangan perniagaan. Tutup butiran penting seperti apa yang anda tawarkan, di mana anda berniaga, siapa yang anda sasarkan, rancangan pemasaran, kos permulaan dan semua jangkaan kos dan pendapatan. Templat rancangan perniagaan boleh didapati melalui laman web SBA.

2

Failkan kertas kerja entiti perniagaan dengan setiausaha negara. Dapatkan nombor pengenalan cukai dari Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (Borang SS-4), dan minta lesen negeri dan izin perniagaan yang diperlukan dengan jabatan hasil negeri atau pejabat peguam negara anda.

3

Buka akaun bank di bank tempatan. Tanyakan mengenai kad kredit atau kad kredit perniagaan kecil yang mungkin dilayari syarikat anda.

4

Reka logo dan terapkan paten atau tanda dagangan yang diperlukan untuk perniagaan anda. Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS mempunyai proses pendaftaran dalam talian.

5

Pembiayaan selamat untuk perniagaan baru. Perniagaan dengan etalase dan inventori pada amnya memerlukan lebih banyak modal permulaan daripada syarikat yang berorientasikan perkhidmatan. Bercakap dengan pemberi pinjaman dan kemungkinan pelabur mengenai pembiayaan, dan tunjukkan kepada mereka rancangan perniagaan anda untuk menghuraikan konsep anda.

6

Rundingkan sebarang perjanjian sewa untuk pejabat atau ruang niaga. Cari syarat sewa pendek untuk melindungi anda sekiranya perniagaan gagal. Anda tidak mahu terjebak dengan pembayaran sewa tiga tahun lagi.

7

Siapkan komponen fizikal perniagaan. Syarikat perkhidmatan yang bekerja di luar kediaman anda mungkin memerlukan peralatan komputer khas dan alat pemfailan dan penyimpanan. Sebuah kedai runcit mungkin memerlukan rak paparan, rak penyimpanan, peralatan kad kredit dan barang paparan lain.

8

Buka pintu anda dan laksanakan rancangan pemasaran anda. Pemasaran berbeza dari perniagaan ke perniagaan dan termasuk media sosial dan iklan cetak, laman web dan televisyen.