Mengapa Penting bagi Pengurusan Sumber Manusia untuk Mengubah Dari Pentadbiran menjadi Penyumbang Strategik?

Pengurusan sumber manusia dapat didekati dengan dua cara yang berbeza secara asasnya. Pekerja sumber manusia dapat memenuhi peranan pentadbiran semata-mata, dengan hanya memudahkan kertas kerja yang terlibat untuk tugas-tugas seperti pengambilan pekerja baru dan mengendalikan insurans pampasan pekerja. Atau pekerja HR boleh menjadi penyumbang strategik untuk kejayaan syarikat. Mengubah fungsi SDM menjadi penyumbang strategik dapat membawa strategi tenaga kerja anda ke tahap seterusnya, meningkatkan nilai modal insan anda untuk memperoleh kelebihan daya saing yang berbeza.

Kelebihan Persaingan

Pengurusan sumber manusia yang strategik adalah mengenai mewujudkan kelebihan daya saing melalui tenaga kerja syarikat. Mempekerjakan pekerja yang berdedikasi, berpengalaman, bermotivasi dan terlatih dapat meningkatkan kecekapan dan produktiviti dalam operasi, serta meningkatkan kualiti produk dan pengalaman pelanggan.

Pengurus HR strategik mementingkan pengambilan pekerja yang berpotensi tinggi untuk pertumbuhan profesional, kemudian memberi pekerja peluang yang cukup untuk belajar dan berkembang dalam peranan pekerjaan mereka. Membangunkan pekerja dengan kepakaran peringkat tinggi dalam bidangnya dapat memberi anda akses kepada pemikiran yang paling cemerlang dalam industri ini, menjadikan anda sebagai inovasi utama.

Penggantian Eksekutif

Kejayaan perniagaan kecil tidak dapat dipisahkan dengan kepakaran, minat dan hubungan peribadi pemilik syarikat. Oleh kerana itu, perancangan penggantian eksekutif dapat menjadi sangat penting dalam perniagaan kecil. Pengurus SDM pentadbiran semata-mata tidak memikirkan pengganti pengurus atasan atau pemilik syarikat sehingga terlambat. Oleh itu, pengurus sementara mungkin perlu masuk sementara pemilikan syarikat secara rasmi dipindahkan.

Pengurus HR yang strategik bekerjasama dengan pemilik syarikat untuk mencari calon pengganti lebih awal, menyiapkan mereka melalui pengalaman bertahun-tahun, kemajuan dan bimbingan untuk bersedia mengambil alih syarikat ketika pemiliknya meninggal dunia atau memutuskan untuk bersara. Perancangan penggantian strategi dapat menjadikan syarikat menuju ke arah yang benar setelah perubahan kepemimpinan utama.

Kecekapan Kos Tenaga Kerja

Pentadbiran HR mengurus kenaikan gaji hampir tentu saja, dengan menggunakan metrik sewenang-wenang seperti jumlah tahun seseorang pekerja dengan syarikat itu untuk menentukan pampasan. Jabatan HR strategik belajar untuk mempromosikan dan memberi ganti rugi dengan prestasi terbaik mereka - mereka yang paling banyak menyumbang kepada matlamat organisasi dan kejayaan syarikat jangka panjang. Falsafah HR yang strategik memastikan bahawa pampasan tertinggi dibayar kepada pekerja dengan sumbangan terbesar kepada syarikat, dan bukannya mereka yang telah lama menghangatkan kerusi di pejabat daripada yang lain.

Pematuhan Undang-Undang

Bahagian sumber manusia pentadbiran yang murni menangani masalah undang-undang secara reaktif, meletakkan dasar untuk mengelakkan insiden yang mahal daripada berulang. Pengurus HR strategik secara proaktif menerapkan kebijakan untuk memastikan syarikat mereka berada di sisi kanan undang-undang pekerjaan, termasuk masalah diskriminasi di tempat kerja dan undang-undang peluang pekerjaan yang sama. Sebuah jabatan HR yang strategik akan mengenal pasti hakikat bahawa sebuah bangunan tidak menyediakan akses kepada individu yang cacat sebelum masalah timbul, misalnya.