Cara Melaporkan Penipuan Nombor Jaminan Sosial

Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan melaporkan bahawa lebih daripada 8 juta orang Amerika menjadi mangsa kecurian identiti pada tahun 2006. Walaupun pencurian kad kredit dan perbankan dapat segera mengganggu, pencurian nombor Jaminan Sosial anda boleh memberi kesan buruk yang berpanjangan. Sering kali, mangsa tidak menyedari bahawa mereka telah menjadi korban selama bertahun-tahun setelah Nombor Jaminan Sosial mereka dicuri dan memerlukan beberapa tahun lagi untuk memperbaiki kerosakan. Oleh itu, adalah mustahak anda mengambil tindakan segera apabila anda percaya bahawa Nombor Jaminan Sosial anda telah dicuri.

1

Failkan laporan polis dengan pihak berkuasa polis tempatan anda. Berikan seberapa banyak maklumat mengenai kecurian itu. Memohon untuk memfailkan Laporan Kejadian Lain-Lain jika tidak ada maklumat yang mencukupi untuk memenuhi syarat jenayah pihak berkuasa. Perhatikan nombor laporan polis, kerana anda mungkin perlu merujuknya.

2

Laporkan kecurian anda kepada Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan dengan segera. Lawati laman web FTC untuk melengkapkan Borang Aduan dalam talian atau hubungi Talian Hotline Pencurian Identiti untuk menyelesaikan aduan telefon anda. Kirim aduan bertulis anda ke Identity Theft Clearinghouse, seperti yang dijelaskan oleh FTC.

3

Hubungi biro kredit dan letakkan amaran penipuan di profil kredit anda. Berikan biro maklumat sebanyak mungkin, termasuk nombor aduan FTC anda dan nombor laporan kejadian polis. Pilih satu biro kredit untuk dihubungi, kerana setiap agensi pelaporan - Equifax, Experian dan TransUnion - bertanggungjawab untuk memberitahu dua agensi yang lain mengenai amaran tersebut.

4

Hubungi Unit Perlindungan Identiti Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri di (800) 908-4490. Maklumkan kepada pihak jabatan mengenai kecurian anda dan selesaikan prosedur aduan dengan wakil. Sediakan nombor laporan kejadian anda semasa panggilan berlangsung.

5

Maklumkan kepada Bahagian Jenayah Internet AS jika anda yakin maklumat anda dicuri atau digunakan melalui internet. Lawati laman web Pusat Aduan Jenayah Internet di www.ic3.gov untuk mengemukakan aduan ini. Sertakan juga nombor laporan yang telah anda terima dalam laporan ini.