Cara Membuat Orang Menghadiri Seminar Perancangan Kewangan

Seminar perancangan kewangan dapat membantu pelanggan anda membuat keputusan kewangan yang baik, selain memberikan peluang pemasaran yang kuat untuk anda. Hadirin yang berpuas hati akan memberitahu rakan mereka mengenai persidangan mereka, jadi anda mungkin akan mendapatkan peserta untuk persidangan yang akan datang atau senarai pelanggan yang bertambah. Tetapi langkah pertama untuk meraih keuntungan dari acara seperti ini adalah membuat orang menghadiri, yang tidak selalu mudah, terutama jika ini adalah seminar pertama anda.

Struktur Seminar Asas

Sebelum anda merancang strategi pengambilan pekerja, anda perlu merancang struktur asas seminar anda dan menentukan dengan tepat apa yang akan anda ajarkan. Ini dapat memberi anda maklumat berharga tentang siapa yang mungkin berminat untuk hadir. Seminar perancangan kewangan untuk perniagaan kecil, misalnya, paling baik disasarkan kepada pemilik perniagaan kecil dan orang yang sudah memiliki pengetahuan kewangan, sementara seminar yang ditujukan kepada keluarga cenderung menarik minat pemula. Tentukan di mana anda ingin mengadakan seminar anda dan berapa lama ia akan berlangsung. Sekiranya seminar anda berlangsung lebih dari satu hari, pertimbangkan untuk mengadakannya di resort atau hotel yang menarik dan menawarkan banyak waktu rehat di antara pertemuan; ini membolehkan peserta menghadiri seminar dan meluangkan masa untuk bersantai bersama keluarga atau rakan mereka.

Nilai Penawaran

Cara terbaik untuk membuat orang datang ke seminar anda adalah dengan menawarkan nilai sebenar. Berfokus pada perancangan kewangan umum mungkin tidak menarik banyak orang. Sebaliknya, fokuskan pada bidang perancangan kewangan yang khusus dan menyusahkan atau cuba menargetkan seminar anda kepada masalah biasa. Strategi pemasaran anda harus memberi calon peserta maklumat khusus mengenai soalan yang akan dijawab. Paket seminar yang merangkumi, misalnya, buku kerja, bahan atau bentuk pendidikan, juga dapat mendorong orang untuk hadir. Sekiranya anda memberikan bahan, pastikan anda mengiklankan fakta ini.

Harga

Sekiranya anda ingin menjana keuntungan dari seminar itu sendiri, anda perlu membayar cukup untuk menampung kos yang berkaitan dengan pelaksanaan seminar. Tetapi jika anda menggunakan seminar untuk memasarkan perniagaan anda, pertimbangkan untuk menawarkan kemasukan percuma. Orang lebih cenderung datang ke seminar percuma, dan anda boleh menggunakan seminar anda untuk menimbulkan minat terhadap perkhidmatan lain yang anda berikan.

Pemasaran Kumpulan

Sekiranya seminar anda mensasarkan perniagaan atau jenis perniagaan tertentu, cubalah merekrut perniagaan tempatan dan tawarkan seminar tersebut sebagai perkhidmatan dalaman. Syarikat yang berminat untuk membantu pekerjanya mempelajari lebih lanjut mengenai kewangan mungkin memerlukan seminar tersebut. Jawatankuasa tindakan politik dan organisasi advokasi juga merupakan sasaran pemasaran yang ideal. Contohnya, organisasi yang menyokong golongan tua, ibu yang bekerja atau orang yang berminat untuk memulakan perniagaan mungkin berminat dengan perkhidmatan anda. Anda boleh memberikan potongan harga kepada ahli mereka atau melihat apakah organisasi ingin menaja seminar anda.

Asas Pemasaran

Terdapat banyak cara untuk memasarkan seminar anda. Cuba hubungi organisasi yang anggotanya mungkin berminat dalam seminar anda, atau beriklan di laman web organisasi ini atau di majalah mereka. Rangkaian sosial adalah alat pemasaran penting lain; siarkan seminar di halaman peminat anda dan buat jemputan. Jemput orang ke seminar dan buat halaman peminat berasingan mengenai seminar tempat anda menyiarkan maklumat bermanfaat. Pemasaran mesin pencari juga dapat membantu anda menarik orang yang sudah mencari seminar perancangan kewangan.