Menayangkan semula pada Peranti Android

Menyusun semula peranti Android anda adalah proses membuang set perisian dan tetapan semasa, dan memasang yang baru. Proses ini boleh menjadi apa-apa mulai dari menggunakan ciri tetapan semula peranti terpasang hingga menggunakan perisian khusus untuk memaksa peranti memuat sistem operasi baru.

Sebab-Sebab Untuk Mengimunisasi Semula Peranti Anda

Sebab yang paling asas untuk meniru semula peranti Android anda adalah untuk memperbaiki kesalahan perisian yang menyebabkan peranti tidak berfungsi. Dengan hanya memadam maklumat anda dan mengembalikan peranti ke tetapan lalai kilang, anda boleh memperbaiki semua jenis kesalahan dan kesalahan perisian. Sekiranya peranti anda tidak lagi berfungsi sama sekali, keadaan yang disebut "bata", meniru peranti kadangkala dapat mengembalikannya ke keadaan berfungsi. Proses meniru semula ini memerlukan penggunaan perisian khas, dan mempunyai beberapa kelemahan, seperti membatalkan jaminan anda dan berpotensi merosakkan peranti anda lebih jauh.

Tetapan semula

Tetapan semula keras, yang juga disebut tetapan semula kilang, akan menghapus semua yang ada di peranti anda dan mengembalikan telefon atau tablet ke tetapan lalai kilang. Jika peranti anda sedang berfungsi, pastikan untuk menyandarkan maklumat yang tidak ingin hilang menggunakan perisian yang disertakan dengan peranti anda. Walaupun anda tidak dapat, kebanyakan maklumat akan dimuat turun semula setelah anda menyiapkan semula peranti anda. Pergi ke kawasan "Privasi" atau "Penyimpanan SD & Telefon" pada menu Tetapan anda dan pilih pilihan "Reset Data Kilang". Selepas beberapa saat, peranti anda yang dikira semula akan diset semula. Beberapa peranti Android juga mempunyai cara untuk mengatur ulang perangkat tanpa masuk ke dalam perisian. Mereka biasanya menghendaki anda menahan kombinasi butang sambil menghidupkan telefon, dan kemudian memilih "Hapus Data" dari menu sistem yang muncul.

ROM tersuai

Memasang ROM khas pada peranti Android anda sering disebut sebagai meniru semula peranti. Proses ini akan membuang perisian yang ditambahkan oleh pengeluar peranti anda dan pembawa wayarles anda ke peranti dan menggantinya dengan versi perisian Android yang berbeza. Sebelum memuat ROM khusus, anda perlu melakukan root pada peranti anda, yang melibatkan penghapusan sekatan pada peranti Android sehingga anda dapat mengubahsuai fail peranti. Proses untuk melakukan rooting pada peranti akan berbeza-beza berdasarkan model peranti, dan arahan untuk kedua-dua rooting peranti dan memuat ROM khusus biasanya hanya terdapat di forum Internet Android seperti XDA Developers dan Android Forums.

Tidak retak

Sekiranya peranti anda macet dan tidak dapat memuatkan perisiannya, yang kadang-kadang boleh berlaku semasa anda cuba membakarnya atau memuat ROM tersuai, anda boleh mencuba meniru semula peranti untuk menghidupkannya semula, suatu proses yang disebut "unbricking". Seperti memuat ROM tersuai dan melakukan rooting pada peranti, proses pencabutan iklan berbeza untuk setiap model peranti Android, dan memerlukan anda mencari perisian dan arahan pencabutan iklan di Internet. Sebaik sahaja anda mempunyai perisian, biasanya anda harus menjalankan perisian di PC anda, kemudian sambungkan peranti Android anda ke PC dan klik butang, walaupun beberapa peranti mungkin mempunyai proses yang sedikit lebih terlibat.