Pengurus Fail yang baik untuk Android 4.1

Peranti Android anda mampu menunjukkan media dari aplikasi muzik dan galeri lalai, tetapi anda tidak dapat melihat-lihat direktori dan fail di telefon anda untuk menamakan semula, memindahkan atau melihat fail di atasnya seperti yang anda dapat dengan PC anda. Pengurus fail dalam senarai ini membolehkan semua proses tersebut dengan sokongan tambahan untuk aktiviti seperti mengatur akaun Google Drive anda atau menghantar fail ke peranti lain.

Pengurus Fail Percuma

Antara aplikasi pengurus fail yang paling popular untuk Android ialah Astro File Manager dan ES File Explorer, yang kedua-duanya percuma dan dinilai lebih dari empat bintang. ES File Explorer telah dimuat turun hampir 300,000 kali, sementara Astro File Manager mempunyai 50,000 lebih banyak muat turun dan disokong oleh iklan. ES File Explorer dan Astro File Manager membolehkan anda mengatur data mengenai perkhidmatan cloud seperti Google Drive dan Dropbox juga. Aplikasi paling popular seterusnya ialah Pengurus Fail dengan 67,000 muat turun dan penilaian empat bintang. Semua menyediakan gambar kecil foto dan ikon yang menggambarkan pelbagai jenis fail.

Pengurus Fail Premium

Anda boleh menaik taraf Pengurus Fail Astro untuk membuang iklan dengan harga sekitar $ 4. Ini dapat membantu mengurangkan penggunaan bateri dan meningkatkan prestasi aplikasi. Namun, ia tidak perlu. Sekiranya telefon anda di-root, Root Explorer membenarkan akses ke setiap fail dan folder pada cakera keras atau kad SD anda. Aplikasi ini juga berharga sekitar $ 4. AndroZip Pro File Manager berharga sedikit lebih rendah pada $ 3 dan merangkumi pilihan untuk memampatkan fail untuk menjimatkan ruang pada telefon anda atau mengurangkan masa yang diperlukan untuk memindahkan fail besar antara peranti.

Pertimbangan

Sebilangan besar pengurus fail menawarkan fungsi asas yang sama: kemampuan untuk mencari folder, memadam fail, memindahkan fail, menamakan semula fail, menyusun fail mengikut nama, tarikh atau ukuran, mencari fail dengan nama, dan menghantarnya dari telefon anda ke peranti lain melalui FTP , e-mel, pesanan teks atau Bluetooth. Perbezaan utama antara versi percuma adalah sokongan iklan dan antara muka pengguna aplikasi. Namun, aplikasi yang lebih asas mungkin tidak mempunyai sokongan untuk mengatur akaun cloud. Selain itu, beberapa aplikasi merangkumi UI yang dioptimalkan untuk layar tablet, yang mungkin penting jika anda menggunakan peranti Android dengan layar yang lebih besar.

Meneroka Dengan Komputer Anda

Sekiranya anda menyambungkan telefon Android ke komputer sebagai pemacu cakera dengan kabel USB yang disertakan, anda akan dapat meneroka fail pada kad SD yang dipasang. Anda tidak akan mempunyai akses ke storan dalaman telefon, tetapi anda boleh memanipulasi muzik, video, gambar dan fail aplikasi dengan shell Explorer yang sudah anda kenal. Pada Mac OS, telefon anda akan muncul sebagai pemacu di desktop atau di Finder, yang membolehkan anda melakukan fungsi yang sama. Anda boleh memindahkan fail secara langsung, seperti nada dering, antara telefon dan komputer anda dengan kaedah ini. Perhatikan bahawa anda tidak boleh menggunakan aplikasi yang dipasang pada kad SD peranti anda semasa disambungkan dalam mod ini.