Faktor Pemasaran Luaran yang Tidak Terkawal

Pelaksanaan rancangan pemasaran yang berjaya dapat melibatkan perancangan elemen yang tidak dapat anda kendalikan. Analisis SWOT (kekuatan, kelemahan, peluang, ancaman) adalah penilaian menyeluruh mengenai bagaimana syarikat anda beroperasi secara dalaman dan bagaimana ia menangani faktor luaran yang tidak terkawal. Dengan setiap percubaan untuk melancarkan produk baru atau mengembangkan kempen pengiklanan baru, akan ada unsur-unsur di luar syarikat di mana anda tidak mempunyai kawalan tetapi akan mempengaruhi rancangan pemasaran anda dengan ketara.

Trend Pasaran

Trend pasaran adalah pilihan utama pengguna untuk membeli produk berdasarkan ciri, aksesori pilihan, pengeluar atau fungsi. Walaupun rancangan pemasaran anda dirancang untuk menangani trend pasaran semasa dan membuat unjuran mengenai trend masa depan, anda tidak mempunyai kawalan terhadap keputusan yang akan dibuat oleh masyarakat membeli. Mengikut aktiviti pengembangan dan pembuatan produk masa depan anda dengan unjuran trend pasaran boleh menjadi berisiko, tetapi juga merupakan bagian yang tidak terpisahkan dari menjadi pemimpin industri.

Keadaan Ekonomi

Ekonomi tempatan, nasional dan global mempunyai pengaruh yang besar terhadap fokus rancangan pemasaran anda. Analisis ekonomi tertentu dapat menentukan unjuran penjualan anda dan membantu anda menentukan potensi hasil dari penjualan. Ekonomi dipengaruhi oleh beberapa perkara - seperti keyakinan pengguna, aktiviti pinjaman dan penciptaan pekerjaan - yang tidak dapat dikendalikan oleh syarikat anda. Anda boleh membuat rancangan berdasarkan apa yang anda rasa mungkin berlaku dalam ekonomi tertentu, tetapi hasil sebenarnya mungkin berbeza jauh dari unjuran anda.

Analisis Persaingan

Analisis kompetitif dalam rancangan pemasaran anda adalah kajian berterusan mengenai aktiviti persaingan anda dan bagaimana aktiviti tersebut mempengaruhi bahagian pasaran anda, reka bentuk bahan pemasaran dan bagaimana anda membelanjakan dolar iklan. Hubungan antara anda dan persaingan anda adalah dinamik. Anda masing-masing membuat perubahan pada rancangan perniagaan anda berdasarkan sebahagian dari apa yang dilakukan oleh pihak lain. Tetapi sukar untuk menjangkakan keputusan pertandingan walaupun anda memerhatikannya.

Undang-undang

Undang-undang baru dapat mengubah cara anda menjalankan perniagaan dan bagaimana anda membuat rancangan pemasaran. Sebagai contoh, jika pemerintah asing mengubah undang-undang perkapalannya dan menjadikannya lebih mahal bagi anda untuk menghantar produk ke pasar tersebut, maka hal itu akan mempengaruhi harga dan kemampuan anda untuk berdaya saing. Undang-undang cukai, undang-undang perkapalan, undang-undang pembungkusan dan undang-undang buruh adalah semua faktor luaran yang tidak terkawal yang dapat memberi kesan yang signifikan terhadap rancangan pemasaran anda.